Ambitieus Malmö door het oog van de naald

viki meeuwis

Malmö FF won in zijn heenwedstrijd van de tweede CL-voorronde op eigen veld met 3-2 van Maccabi Haifa, nadat het eerst twee keer op achterstand was gekomen. Daarmee houdt de Zweedse traditieploeg, die wat graag opnieuw Europa in wil, de kansen op kwalificatie gaaf.

Tom Prahl, de trainer van Malmö, had het op voorhand aangekondigd: “Onze verdediging moet van hoog niveau zijn vanavond”. Niettegenstaande deze waarschuwing ondervond de achterhoede onder leiding van aanvoerder Patrik Andersson (ex-Bayern en -Barça) al meteen problemen. Het duurde slechts 69 seconden vooraleer Maccabi Haifa de 0-1 op het bord zette via Alon Harazi. Na het eerste doelpunt begon Malmö aanvallender te spelen en in de 34e minuut kon Yksel Osmanovski de gelijkmaker binnenschieten na een mooie pass van Mattisson. Gedurende de eerste helft bezorgde vooral de Argentijn Roberto Colautti de thuisploeg moeilijkheden.  Vlak voor het einde van de eerste 45 minuten kon hij het tweede Israelische doelpunt voor de bezoekers tegen de netten schieten na een slechte uitgooi van keeper Mattias Asper.

In de tweede helft begon Malmö beter aan de partij. Een fout op Alves bracht een strafschop op voor de thuisploeg die door Daniel Andersson mooi werd omgezet. De stand was weer gelijk: 2-2. Malmö kreeg in deze helft nog meer kansen waar Mattisson handig gebruik van maakte: Joseph Elanga speelde de bal mooi naar de spits die dicht bij de goal stond en weinig moeite had om de bal tegen de netten te werken: Malmö voor het eerst op voorsprong. Na die goal in de 68e minuut had Maccabi nog voldoende balbezit, maar een doelpunt zat er niet meer in.

Malmö komt er met de schrik vanaf en heeft nog een moeilijke terugwedstrijd voor de boeg in Haifa. Indien de Israeliërs volgende week met 1-0 of 2-1 winnen, is het abrupte einde van het Champions League-avontuur wel heel dichtbij voor de Zweedse kampioen, waar de verwachtingen dit jaar hoog gespannen zijn.