Australië vernederde de Solomon Islands

In Oceanië is de naam van de ploeg die het in de barragewedstrijden zal opnemen tegen de vijfde uit de Zuid-Amerikaanse groep zo goed als bekend. Australië versloeg in de heenwedstrijd de Solomon Islands met 7-0 waardoor de terugwedstrijd dinsdag gewoon een formaliteit wordt.

Voor Guus Hiddink was het zijn eerste match met inzet als coach van Australië. Zoals verwacht was de grote meerderheid van het balbezit voor de Socceroos. Het duurde echter tot de 21ste minuut eer men voordeel eruit kon halen toen Jason Culina met buitenkant rechts er 1-0 van maakte. Vijf minuten later maakte Mark Viduka, voor het eerst de kapitein van de Australische nationale ploeg, er 2-0 van op een voorzet van Josip Skoko. Even voor rust scoorde Viduka ook de derde Australische goal op voorzet van wederom Skoko.

Tot overmaat van ramp moesten de Solomon Islands na 53 minuten met tien verder. Nelson Sala kreeg zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en mocht zich gaan douchen. Sala was overigens de enigste speler die kaarten kreeg toegedeeld. Australië maakte onmiddelijk daarna de 4-0 dankzij Tim Cahill die een hoekschop van Scott Chipperfield binnenkopte. Diezelfde Chipperfield zorgde vijf minuten later voor het vijfde doelpunt van de Socceroos. Het was invaller Archie Thompson die voor de 6-0 zorgde door vanuit een scherpe hoek de bal binnen te trappen. In de 89ste minuut zorgde uiteindelijk Brett Emerton voor een geslaagd debuut van Guus Hiddink door met zijn linker de 7-0 op het scorebord te trappen.

Australië: Mark Schwarzer, Lucas Neill, Tony Vidmar, Tony Popovic (Mark Bresciano 57'), Brett Emerton, Josip Skoko (Vince Grella 71'), Mark Viduka, Tim Cahill, Scott Chipperfield, John Aloisi (Archie Thompson 62'), Jason Culina

Solomon Islands: Leslie Leo, Mahlon Houkarawa, Nelson Sale, Alick Maemae (Stanly Waita 46'), Kidstone Billy, Batram Suri (George Suri 42'), George Lui, Gideon Omokirio, Henry Fa’Arodo, Francis Wasi (Richard Anisua 59'), Francis Aruwafu