31 augustus tot 6 september

Rita De Meyer
| 0 reacties
31 augustus tot 6 september
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Woensdag 31/8
 
De voetbalcompetitie in tweede klasse start vandaag en Het Laatste Nieuws voorspelt dat Bergen kampioen speelt. Minder leuk nieuws heeft het voor de Antwerpfans in haar prognose: ”Antwerp is zo goed als dood. Zo onheilspellend zijn de berichten uit de Bosuil dat je slechts kan concluderen: het 125ste levensjaar van stamnummer 1 wordt ook zijn laatste.”
 
Het is vooral de financiële situatie bij de Great Old die HLN aan de kaak stelt. Of de spelers te laat of niet betaald worden, wil de krant weten van Paul Bistiaux? “Weet ik niks van. De financiële situatie is zelfs veel beter dan twee maanden geleden.” Aan trainer Regi Van Acker hebben ze het lef te vragen of hij ondertussen al betaald is. Antwoord van Regi: “Mocht ik niet betaald zijn, zou je mij wel harder horen schreeuwen.” Tuut-tuut-tuut…
 
Sport/Voetbal Magazine blikt vooruit op Bosnië-België en wil Mirsad Beslija van Racing Genk aan de tand voelen. Alleen heeft journalist Raoul De Groote wat schrik om de Bosniër, die bekend staalt als de stilste aller Genkspelers, te interviewen. “Maar”, schrijft De Groote, “hij blijkt zowaar een praatvaar te zijn.” Op het einde van het interview wenst Raoul hem proficiat met zijn Nederlands. “Danku”, antwoordt Beslija, “ik ben hier twee jaar alleen geweest, zonder andere ex-Joegoslaven, dus het enige wat ik kon doen was praten, praten en nog eens praten…” Oh ja, en zijn prognose? “Dit wordt de beste kans voor de Belgische ploeg om te winnen!” Jaja…
 
Luc Alloo is terug op de VTM met zijn mediaprogramma Sterren en Kometen. Alloo wil wel iets doen met de idee van Anderlecht om een eigen tv-station op te richten. Hij klist Yves Vanderhaeghe en Olivier Deschacht als presentator. In de roddelrubriek maakt Vanderhaghe kenbaar dat Olivier inderdaad iets heeft gehad met Ann Van Elsen. In de moprubriek maakt Olli zich nochtans niet zo populair bij de vrouwen: “Waar ligt de vrouw na het klaarkomen? In de weg!”
 
Donderdag 1/9
 
De Vlaamse kranten staan vol met de stertransfer die Club Brugge alsnog voor elkaar kreeg: Javier Portillo wordt een jaar gehuurd van Real Madrid. “Hij krijgt 3600 euro per dag”, weet de Spaanse sportkrant As. Klopt dat, wil Het Nieuwsblad weten van Sportleider Marc Degryse? “Dat is voor rekening van de Spaanse pers. Maar wij gaan zeker onze broek niet scheuren. Integendeel, Portillio gaat ons opleveren!”
 
Portillo interviewen gaat moeilijk, omdat hij alleen de Spaanse taal machtig is, niet omdat hij à la Balaban al meteen sterallures heeft. Het Laatste Nieuws heeft blijkbaar de beste tolk gekozen en kan een leuke quote ontfutselen. “De vedetten in Bernabeu zijn een ras apart. Een clan waar je eigenlijk als jonge speler niet in thuishoort. Als je met hen niet om de haverklap van de ene nightclub in de andere duikt, laten ze je gewoon links liggen. Dit wordt hier in Brugge gegarandeerd een totaal ander verhaal.” 
 
Als er iets belangrijks bij Club Brugge gebeurt, dan mag ook het commentaar van Paul Verbrugghe niet ontbreken. De sportjournalist van Het Laatste Nieuws geeft in Scherp Gesteld zijn beste vriend Marc Degryse niet echt een compliment. “Marc Degryse, altijd al de slimste van de klas, heeft zijn zaakjes weer goed geregeld. Ondanks de kwalificatie voor de Champions League was in en om Olympia een stijgend gemor hoorbaar over de efficiëntie van de spitsen. (…) Hij deed weer wat een topclub in gelijkaardige omstandigheden meestal doet: hij koopt (of huurt) een naam. En zo zijn ze bij Club weer met dertig, zoals in een recent verleden toen het stamnummer 3 kreunde en steunde onder de loonlast van een al te brede spelerskern. Intussen begrijpen, na Geraerts, Smolders en Cornelis, ook de jonge spitsen Van Tornhout (20) en Yulu-Matondo (19) dat er voor hen weinig plaats rest bij een club als Club.”
 
Vrijdag 2/9
 
Het gebeurde woensdagavond na Tubeke-KV Oostende, maar het siert pas vandaag de voorpagina van de populaire Vlaamse kranten. “Enzo Scifo molesteerde keeperstrainer van Oostende”, kopt Het Laatste Nieuws. “Scifo op de vuist”, titelen Het Nieuwsblad en Het Volk. Het bericht dat de ex-international in de spelerstunnel door het lint zou zijn gegaan, verdringt zowaar het nieuws over de Rode Duivels en Bosnië-Belgie naar de achtergrond.
 
Het is Meneer De Brul voor Stijn Meert. Dat leren we uit de Krant van West-Vlaanderen. Tjörven De Brul en Stijn Meert spelen alle twee voor Zulte-Waregem, maar zien elkaar ook in de klas. Tjörven geeft les aan Stijn, die licentiaat Lichamelijke Opvoeding studeert in Torhout. Of Stijn wel eens mag brossen van zijn ploegmakker? “Als ik er ben, moet hij er ook zijn. Ik ken perfect zijn oefenschema, hij zal me dus geen blaasjes wijs kunnen maken.” En, voegt De Brul er nog aan toe: “Hij zal me – net als de anderen - met meneer moeten aanspreken!”
 
In het West-Vlaamse weekblad geeft Jan Ceulemans, trainer van Club Brugge, toe dat hij nooit graag interviews heeft gegeven. Ook nu niet, “maar ik zal ze nooit weigeren.” Of hij dat vroeger wel es deed als speler? “Neen, maar meteen na de match ging ik gewoon 20 minuutjes bij de kiné zitten tot de journalisten weg waren.” Sterke Jan? Lepe Jan ja!
 
Het Laatste Nieuws heeft een interview met een aangeslagen Wesley Sonck. “Telkens als er een wedstrijd van de Rode Duivels nadert, geraak ik geblesseerd”, zegt de huidige spits van Borussia Mönchengladbach. “Ik word er zot van.” Het verschil tussen Ajax en zijn huidige Duitse werkgever?  “De mentaliteit was er in elk geval heel anders. Ik heb het meegemaakt dat een gastje van 19 iemand van 30 de les kwam spellen. Sorry, ’ maar dat kan in mijn ogen niet. Koeman liet dat allemaal gebeuren. Achteraf besefte hij ook wel dat hij fout was. Neen, de clubcultuur van Ajax was niet de mijne.”
 
 
Zaterdag 3/9
 
De dag van Bosnië-België, of de dag die een jaar bepaalt, aldus Rudy Nuyens van Het Laatste Nieuws in z’n column. In dezelfde krant ziet Marc Wilmots de bui al hangen. “Mijn vrees”, vertelt Wilmots aan Alain Ronsse, “is dat de Duivels niet durven. De durf waarmee wij met onze generatie tegen Brazilië hebben gespeeld, ontbreekt. Nochtans is deze generatie Rode Duivels even sterk als die waarmee we in 2002 naar het WK in Japan zijn gegaan.”
 
In Het Nieuwsblad hebben ze er Johan Boskamp nog eens bijgehaald. Zegt de trainer van Stoke City: “Het WK missen is geen schande. We moeten ophouden met zo negatief te zijn, we worden bijna even erg als die Hollanders. Bij verlies gaan we ze afbranden, bij winst staan we er weer achter. Da’s makkelijk zo!” Hij heeft ook nog een goede raad voor Aad De Mos, die vorige week in Studio 1 zei dat Frédéric Herpoel op z’n blote knieën naar Brussel moet komen om zich te excuseren bij bondscoach Aimé Antheunis. “Aad moet zwijgen. We leven toch in een democratisch land. Dit is Irak niet!”
 
Het Laatste Nieuws kon na Sport/Voetbal Magazine en Het Nieuwsblad niet achterblijven en zit nu ook in Griekenland. In haar weekendkrant pronkt ze met een exclusief interview met Rivaldo, speler bij het Griekse Olympiakos Piraeus. Maar het Spaans van journalist Jeroen Van Haute is niet zo goed, dus treedt Belg en doelman Erwin Lemmens hem bij als tolk. En natuurlijk ook een vraagje over Trond Sollied. Rivaldo is duidelijk: “Ik leef helemaal op dankzij Trond Sollied. Hij doet me denken aan Luxemburgo. De vriendschappelijke manier waarop hij met zijn spelers omgaat, de vrijheid die je krijgt. Bij hem heb ik weer zin gekregen om te trainen.”
 
België verliest met 1-0 van Bosnië, omdat het niet durfde. Maar, het WK missen is geen schande, weet je…
 
Nederland wint in Armenië met schaamrood op de wangen. Bondscoach Marco Van Basten is ietwat geïrriteerd en blaft enkele Armeense journalisten af tijdens de persconferentie. Uit protest dat de Nederlandse journalisten hun vragen in hun moedertaal stellen, kwetteren de Armeniërs er door elkaar op los, zodat Van Basten de Nederlandse vragen bijna niet hoort. Persverantwoordelijke Kees Jansma moet de boel wat sussen.
 
 
Zondag 4/9
 
Op de West-Vlaamse tv-zenders Wtv en Focus Tv een dubbelportret van Francky Dury en Dennis Van Wijk, respectievelijk de trainers van Zulte-Waregem en SV Roeselare. Dury verrast met de uitspraak dat het spel in eerste hem onaangenaam verraste. Hij had het niveau hoger ingeschat. Ook de massale persbelangstelling voor de West-Vlaamse ploeg komt aan bod. “Tussen de match op Gent en die thuis tegen Standard ben ik zowat 12 uren met de journalisten bezig geweest”, zegt Dury. “Ik wist niet eens dat ik zoveel vrije tijd had!” En hij vindt dat de ploegen die in de rechterkolom staan - waar de bescheiden coach ook zijn ploeg bij rekent - weinig of geen buitenlanders zouden mogen opstellen en ze de jeugd volop kansen moeten geven. “Nou, rechterkolom”, krijgt Dennis het laatste woord, “ik wens Francky Europees voetbal toe.”
 
Maandag 5/9
 
De Vlaamse kranten halen de grove borstel boven bij de prestatie van de Rode Duivels. De Morgen kopt: “België naar het rijk der voetbaldwergen.” En verder: “De Rode Duivels bleken in niets te verschillen met Terry Schiavo net voor ze uit haar lijden werd verlost: hersendood en genezingskansen nihil.”  De Gazet van Antwerpen heeft het over een “overroepen generatie voetballers.”
 
En dan hebben we de grootste doemdenker van het Belgische voetbaljournaille nog niet op u los gelaten. Hij kan zijn pret niet op. De Visie van Francois Colin in De Standaard: "De Rode Duivels werden op elk vlak afgetroefd. Wat wil je van jongens die meer bezig zijn met hun prestaties op de catwalk dan op het veld? De Bikkembergs-generatie heeft op een WK niks te zoeken.”
 
Maar niet alleen in België krijgt de nationale ploeg de pers over zich heen. Ook in Duitsland, gastland en dus aangewezen op vriendschappelijke matchen, zijn ze niet content na de 2-0 nederlaag in Slovakije. De Duitse media vrezen voor een afgang volgend jaar. Boulevardblad Bild vat cynisch samen:  “Al een geluk dat we automatisch gekwalificeerd zijn.”
 
Dinsdag 6/9
 
De Vlaamse kranten schuiven de kandidaten naar voor om Aimé Antheunis op te volgen als bondscoach. Het Nieuwsblad denkt aan Marc Wilmots, Walter Meeuws, Eric Gerets, René Vandereycken, Georges Leekens, Franky Vercauteren, Jan Ceulemans, Hugo Broos, Ariël Jacobs en Johan Boskamp. Volgens Het Laatste Nieuws zijn ze er nog eentje vergeten: Franky Van der Elst!
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties