Tévez is 'Profeet van 21ste eeuw'

Kevin Pieters
| 0 reacties
Tévez is 'Profeet van 21ste eeuw'
Foto: © SC

Voor ‘een blik op’ viel ons oog deze week op de 21-jarige Argentijnse spits Carlos Tévez.  De jonge dribbelaar heeft twee zeer bewogen jaren achter de rug en wordt door legende Maradona de ‘Argentijnse profeet van de 21ste eeuw' genoemd. 
 
Carlos Tévez werd geboren in Ejército de Los Andes op 5 februari 1984. Hij groeide op in één van de gettobuurten van Argentinië. Op zeer jonge leeftijd raakte Tévez zwaar verbrand na een ongeval met kokend water. Het litteken (een rode vlek) van aan zijn oor tot op de borst is daarvan het gevolg. Het leverde hem de bijnaam Apache op, Argentijns voor rode vlek.
Voetbal is populair in Argentinië, heel populair. Net zoals talloze voorgangers kreeg Tévez al op jonge leeftijd de voetbalkriebels. Hij begon zijn carrière toen hij zich aansloot bij de jeugdopleiding van Boca Juniors, de voormalige club van de Argentijnse superster Maradona. 
In 1996, Tévez is dan net acht jaar, werd hij bekend bij het bredere publiek nadat hij zijn eerste profcontract tekende. Menig voetbalkenner ziet dan reeds in Tévez een zeer groot talent en Boca stelt dan ook alles in het werk om hem te houden. Van z'n 14 tot 17 speelde Tévez zich voortdurend in de kijker. Tijdens zijn jeugdopleiding schreef hij maar liefst 72 doelpunten op zijn naam. 

Carlitos
, zoals hij ook wel eens wordt genoemd, maakt uiteindelijk in 2001 zijn debuut bij de eerste ploeg van Boca in de thuiswedstrijd tegen Talleres de Córdoba. Door zijn balcontrole, dribbelacties en prachtige afwerking werd hij al gauw de lieveling van zijn trainer Bianchi en het publiek.
 
Maar in 2003 kwam de jonge spits in een crisis terecht. Trainer Bianchi verliet de club en de trainerswissel deed de Argentijn blijkbaar geen deugd. Bianchi keerde na amper een jaar al terug als trainer van Boca en merkte direct dat Tévez te veel aan gewicht had gewonnen. Carlitos belandde zo voor geruime tijd op de bank. Er werd een intensief trainingsprogramma opgesteld zodat de jonge spits terug een atletischer figuur zou krijgen. Na hard werken kreeg Tévez een nieuwe kans in het basiselftal en speelde hij beter dan ooit te voren. Samen met Marcelo Delgado vormde hij een gevreesd spitsenduo, dat elkaar en de netten blindelings wist te vinden. Ze brachten samen Boca naar hun vijfde Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse Champions League.
 
Tot eind 2004 speelde de Argentijn voor Boca Juniors en won met zijn club het Argentijnse kampioenschap (2003) een Copa Libertadores (2003) een Intercontinentale Cup (2003) en een Copa Sudamericana (2004).  In 2004 bereikte Tévez’ carrière een (voorlopig) internationaal hoogtepunt. Hij werd opgeroepen voor de Argentijnse nationale ploeg voor de Olympische Spelen in Athene en behaalde met zijn land de gouden medaille.  Tévez werd wereldwijd bekend door acht keer te scoren in zes wedstrijden tijdens de Spelen.  Bovendien sleepte hij dat jaar voor de tweede keer op rij de fel begeerde ‘South American Player of the Year’ – award in de wacht, een unicum in het Argentijnse voetbal.  

Ook Europa raakte stillaan in de ban van Carlitos. Al gauw begonnen clubs als Chelsea, Real Madrid en Bayern München hun pijlen op het jonge talent te richten. Tot ieders verrassing koos Tévez in december 2004 voor de Braziliaanse topploeg Corinthians.  Met de overgang was een kostenplaatje van 22 miljoen dollar, een kleine 18 miljoen euro, gemoeid.
 
In maart van dit jaar krijgt de Argentijnse international zware kritiek te verduren, als de Braziliaanse pers het jonge talent aanwijst als de hoofdverantwoordelijke voor de mindere prestaties van de club. Carlos Tévez maakte indruk tijdens zijn debuut tegen América CF en scoorde in de volgende wedstrijd tegen Río Branco. 
De jonge Argentijn, gebukt onder een enorme druk, verkwistte vervolgens met zijn club enkele punten en was nog maar een schim van zichzelf in de beladen duels met aartsrivalen FC Santos en São Paulo, waarvan Corinthians respectievelijk met 0-3 en 0-1 verloor. 
In de wedstrijd tegen São Paulo weigerde Tévez zelfs drie minuten voor tijd een penalty te nemen die, tot overmaat van ramp, door zijn ploeggenoot Coelho genomen en gemist werd. 

Inmiddels heeft de steenrijke geldschieter van Corinthians, de Iraniër Kia Joorabchian, trainer Tite ontslagen en de Argentijnse balvirtuoos werd tot de orde geroepen en aangemaand om beter te gaan presteren. 
Ondanks de mindere periode is Tévez nog steeds razend populair bij de aanhang van Corinthians en wist hij al 20 keer te scoren voor de Braziliaanse topclub. Op dit moment staat Corinthians op een tweede plaats in de Braziliaanse hoogste klasse op acht punten van leider en rivaal São Paulo.
 
De vraag blijft wanneer de kleine Argentijn de overgang gaat maken naar het Europese vasteland en of hij kan bevestigen met de nationale ploeg op het WK 2006 in Duitsland.
 
Carrière en Profiel:
 
Naam: Carlos Tévez
Bijnamen: Carlitos, Apache, Spotty, Manchado
Geboortedatum: 5 Februari 5 1984
Geboorteplaats: Buenos Aires, Argentinië
Grootte en gewicht: 173 cm, 75 kg
Positie: Aanvaller
Clubs & Doelpunten
2001/02 Boca Juniors 11 - 1
2002/03 Boca Juniors 32 - 10
2003/04 Boca Juniors 23 - 12
2004/05 Boca Juniors 9 - 2
2005 Corinthians

Internationale verwezenlijkingen
2004 Argentina A 10 - 2
2004 Argentina (Olympic team) 6 – 8

Awards & Bekers:
South American Player of the Year (2003, 2004)
Argentinian Championship (2003)
Copa Libertadores (2003)
Intercontinental Cup (2003)
Copa Sudamericana (2004)
South American Championship silver medal (2004)
Olympic gold medal (2004)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties