Ivoorkust wint topper van Marokko

Ivoorkust is goed begonnen aan de Afrika Cup. Het versloeg in de topwedstrijd van groep A Marokko met 1-0.

Marokko had het vooral aan zichzelf te wijten dat het niet kon winnen van de Ivorianen. Het kreeg een pak kansen, maar ze konden die niet verzilveren. Vooral voor de rust verkwanselden de Marokkaanse spitsen tal van kansen.

De beste kans voor de Marokkanen was voor Youssef Hadji. Die schoot alleen voor doelman Jean-Jacques Tizie hard voorlangs. Marokko was verder ook gevaarlijk via een vrije trap van Talal El Karkouri en een kopbal van Marouane Chamakh

Dan was Ivoorkust wel iets efficiënter. In de 25ste minuut werd een bal van Chelsea-spits Didier Drogba nog van de lijn gehaald, maar net voor de pauze was het toch raak. Na een overtreding van Walid Regragui in de zestienmeter, knalde Drogba de strafschop die er op volgde binnen. Ivoorkust, straks te bewonderen op het WK, speelde absoluut niet groots. Het verwachte sambavoetbal kwam er niet uit, meer nog, ze speelden erg onrustig en de oranjehemden werden pas gevaarlijk als de spitsen ruimte kregen. De centrumverdediging was kwetsbaar en de middenvelders kwamen in de problemen van zodra er druk op hen werd gezet.

Na de rust ging Marokko nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Een schot van Hadji zoefde twintig minuten voor tijd rakelings over de kruising. Het gebrek aan het nodige geluk begon de Marokkanen hoe langer hoe meer te frustreren. Af en toe viel het elftal meer op met smerige overtredingen dan met het geleverde spel. Ivoorkust wachtte vooral op countermogelijkheden. Eén ervan werd door Kanga Akalé gemist, hij knalde in de handen van doelman Tarek Jarmouni.

Marokko kwam niet meer tot scoren en omdat Egypte gisteren al het openingsduel won met 3-0 van Libië, wordt het voor de troepen van bondscoach Mohammed Fakhir nog erg lastig.