Titelverdediger wint van Zambia

Dirk Pieters

Tunesië kon de Africa Cup 2006 niet beter beginnen. De titelverdediger won zondagmiddag met duidelijke 4-1 cijfers van Zambia. Vooral Francileudo Dos Santos was in goede doen.

De ploeg van bondscoach Roger Lemerre begon nochtans niet goed aan de wedstrijd. Het was Zambia dat veel verzorgder en agressiever speelde. Het kwam doen ook al vrij snel op voorsprong na een blunder in de Tunesische defensie. James Chamanga was bij de pinken om de 1-0 in het lege doel te trappen. Tunesië schoot na de openingstreffer wakker en creëerde tal van kansen. Eerst kon Dos Santos niet scoren, maar even later zorgde de aanvaller van Toulouse dan toch voor de gelijkmaker. In de 35e minuut kopte hij een voorzet van Adel Chedli mooi tegen de netten. Vlak voor rust kreeg Tunesië nog de kans op 2-1, maar het schot van Trabelsi ging over.

Ook na de rust kreeg Trabelsi al snel een mogelijkheid, maar opnieuw kon hij niet afwerken. Een doelpunt hing in de lucht en viel dan toch in de 52e minuut toen Riadh vrij kon inkoppen. Met nog twintig minuten te gaan kwam Zambia weer even opzetten en Collins Mbesuma was dicht bij de gelijkmaker. Tunesië begon ondanks de voorsprong paniekerig te voetballen. Maar gelukkig was er in de slotfase nog Francileudo Dos Santos die de score kon opdrijven tot 4-1. De aanvaller van Toulouse zorgde hiermee voor de tweede hattrick van de Africa Cup. [AN]