Groep A: Egypte wordt groepswinnaar

Kristof Blomme

Gastland Egypte is groepswinnaar geworden in groep A. Het klopte Ivoorkust, dat al geplaatst was, met 3-1. Marokko en Libië zijn uitgeschakeld.

Bij Ivoorkust startte Drogba op de bank. Hij was te laat op de laatste training verschenen. Na amper vijf minuten kreeg Egypte een grote kans. Doelman Tizie ging onder een vrije trap van Barakat door, maar El Saqqa kon niet profiteren. Drie minuten later was het wel raak. Een hoekschop van Abdelwahab werd door El Saqqa verlengd. Moteab stond op de goede plaats en tikte binnen. Ivoorkust kon niet veel tegendoen. Een schot van Romaric vloog net naast. Het gastland kreeg halfweg de eerste helft een serieuze opdoffer toen sterspeler Mido het veld moest verlaten met een blessure. Ivoorkust werd gevaarlijker, vooral langs Koné. Hij mocht twee keer op doel trappen, maar Al Hadari redde evenveel keer. Vlak voor de pauze kwamen de Ivorianen langszij. Koné ging in de ruimte en werkte beheerst af.

Na de pauze kwam doelman Copa op het terrein in plaats van de geblesseerde Tizie. Op het uur werd Aboutrika weggestuurd door Hassan en hij klopte Copa meteen. Twintig minuten voor het einde was de match beslist. Moteab kon zich tussen twee spelers wringen om daarna het leer knap over Copa te stiften. De doelman van Beveren kon de bal nog op de lat tikken, maar Hassan was goed gevolgd. Hij legde de bal opnieuw voor doel en weer Moteab kon scoren. Door deze nederlaag is Ivoorkust tweede geworden in de groep. Als Kameroen groep B wint spelen beide teams tegen elkaar in de kwartfinale.

De andere partij tussen Libië en Marokko eindigde op 0-0. Beide teams zijn hierdoor uitgeschakeld.