De gokaffaire: alles op een rijtje

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
De gokaffaire: alles op een rijtje
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het televisieprogramma Panorama kwam zondagavond met enkele nieuwe onthullingen in de gokaffaire rond de Chinees Zheyun Ye. De grote lijnen kenden we al: Zheyun Ye trachtte zich de afgelopen maanden als zakenman in te werken bij verschillende Belgische clubs, waaronder Verbroedering Geel, SK Lierse, KV Oostende, Germinal Beerschot, SK Ronse, Roeselare, KV Kortrijk en vooral... La Louvière. De Chinees deed dat op eigen houtje, of gesteund door zijn 'rechterhand' Pietro Allatta, de zaakwaarnemer van onder meer Silvio Proto. Panorama ging dieper in op de hele zaak en legde de werkwijze van Ye en zijn companen bloot. Daarbij werden veertien namen genoemd, plus zeven getrukeerde wedstrijden.

De bal gaat aan het rollen in oktober van het jaar 2005
. De gokkantoren Betfair en Unibet melden een extreem hoge inzet op de wedstrijden van Sint-Truiden tegen La Louvière en Cercle Brugge. Twee wedstrijden waarin doelman
Dusan Belic een heel onzekere indruk nalaat. Belic is ondertussen alweer vertrokken bij Sint-Truiden, al dan niet vanwege de verdenkingen.

Hoe het begon: Lierse

Toch waren de wedstrijden van Sint-Truiden niet de eerste verkochte wedstrijden. Ook vorig seizoen had Ye al zijn huiswerk gedaan. Onder meer bij Lierse, waar hij heel wat geld investeerde en toenadering zocht tot trainer
Paul Put. Volgens voorzitter Leo Theyskens zat die laatste mee in het complot. Op vraag van Ye stelde hij tegen Racing Genk en Charleroi een B-ploeg op. Put trachtte zijn inbreng “wit te wassen” door onder meer weg te blijven van de partij tegen Genk omdat hij naar eigen zeggen op scouting was in het buitenland. Toen duidelijk werd dat Ye niet helemaal zuiver op de graat was, stuurde Lierse hem de laan uit. Uiteindelijk zou ook Put zijn tweede seizoen op het Lisp niet overleven. Volgens Panorama was Put niet de enige die op de hoogte was van de beïnvloeding. Ook keeper Cliff Mardulier speelde een rolletje in de gokcarroussel. Mardulier zit sinds het ontslag van Put op de bank.

Ye gaat door

Lierse was niet het enige speeltje van Ye. De gokchinees trachtte met de regelmaat van de klok ook spelers van andere clubs om te kopen. In de aanloop naar de wedstrijd Brussels – Lierse vroeg hij een speler van de thuisploeg om Lierse aan de zege te helpen. Zijn beloning: zo'n slordige 200.000 euro. De (anonieme) speler ging er uiteindelijk niet op in.

Ondertussen ontwikkelt zich in Bergen een samenzwering tussen manager Pauwels en Allatta, de rechterhand van Ye. Pauwels wil Bergen graag in eerste houden en wil daarvoor erg ver gaan. Omkoping van tegenspelers is natuurlijk de makkelijkste methode. Het begint met de thuispartij tegen La Louvière. Albert Cartier – die eerder op het seizoen ook al een B-ploeg opstelde tegen Club Brugge – wordt benaderd om Bergen een handje toe te steken. Gunther Van Handenhoven, Mario Espartero, Fadel Brahami en Geoffray Toyes zijn op de hoogte van de hele affaire. Bergen zou uiteindelijk vrij makkelijk winnen met 4-1.

Een week later speelt Bergen op het veld van Standard. Pauwels en Allatta beseffen dat het zo goed als onmogelijk is om de goedbetaalde spelers van Standard om te kopen en laten het zoals het is. Standard wint met 2-0.

Tegen Westerlo probeert men het truucje van tegen La Lou opnieuw. Jonathan Bourdon wordt benaderd, de doelman helpt Bergen een handje door te flateren. De degradatiekandidaat wint uiteindelijk met 3-2.

Ook tegen Germinal Beerschot proberen Allatta en Pauwels hun slag thuis te halen. Ze benaderen Mohamed Messoudi, Luciano en Daniel Cruz, maar zij haken af wanneer er een waarschuwing komt vanuit het bondsparket.

Toch gaat de bond volgens Panorama niet vrijuit. Niet dat de KBVB zelf schuld treft, maar het gaf wel geen gevolg aan de waarschuwingen van een insider en gokkantoor Betfair. Die laatste stuurde een brief naar de bond, maar voorzitter Jan Peeters en bondsprocureur Verstringhe weten van niets.

Verbroedering Geel...

Na de mislukking van “Operatie Redding” bij Bergen, gaat Ye op zoek naar een nieuw avontuur. Hij komt terecht bij Verbroedering Geel. Geel speelt op dat moment in de eindronde van tweede klasse. Ye belooft het bestuur twee miljoen euro, in ruil voor de positie van technisch directeur. Geel, verblind door het geld, gaat akkoord. Al gauw blijkt Ye niet zuiver op de graat is. De Chinees vraagt aan trainer Peter Maes om de eerste eindrondepartij op 2-0 winst te laten eindigen. Wanneer Geel later uitgeschakeld is, gaat Ye nog verder. Hij verplicht zijn trainer om de keeperstrainer in doel te zetten, om de tegenpartij een handje te helpen. Na geruzie in de kleedkamer besluit Geel het contract van Ye te ontbinden. Ook speler La Placa is betrokken. Hij benadert namens Geel tegenstander Waasland om het spelletje mee te spellen. Door dat laatste feit is de kans groot dat Geel volgend seizoen in derde klasse moet voetballen.

Chinezen in het noorden

Na het échec bij Geel zoekt Ye het in het buitenland. Samen met enkele tweederangsvoetballers, Jean-Pierre La Placa en Allatta trok hij naar Finland, waar geld geïnvesteerd werd in het noodlijdende AC Alliansi. Ye laat meteen van zich spreken en laat een veredeld B-elftal opdraven tegen kampioen FC Haka. Resultaat: 8-0. Finland schreeuwt moord en brand, Ye en de zijnen vertrekken met de noorderzon.

Na Finland volgt opnieuw België. Ye gaat zich meer en meer inwerken in La Louvière, uiteraard weer met de hulp van rechterhand Allatta. Trainer Emilio Ferrera wordt aan de kant geschoven omdat hij niet wil meewerken. De nieuwe man is Gilbert Bodart, die volgens het tijdschrift Humo vorig seizoen bij Oostende werd ontslagen omdat hij gokte op wedstrijden van zijn eigen ploeg. Niet toevallig was Ye eerder ook al bij Oostende langsgeweest.

Onder leiding van Bodart worden heel wat wedstrijden gemanipuleerd. Een belangrijke pion in het elftal is Ekani, die ook weet heeft van de omkoping. Volgens Panorama werden al zeker de volgende wedstrijden getrukeerd:

- Club Brugge - La Louvière
- AA Gent - La Louvière
- La Louvière - Westerlo
- La Louvière - Genk
- La Louvière - Lierse
- Bergen - La Louvière

Dat La Louvière in China een populaire ploeg is, lijdt alvast geen twijfel. Panorama trok op onderzoek in Shanghai, waar de Chinese gokkers onomwonden toegaven dat “La Louvière in handen is van de gokkantoren.”

En wat er ondertussen gedaan wordt? Voorlopig niets. De bond beweert niets te kunnen doen, het Belgische gerecht onderzoekt de zaak. Ye vertoeft in Shanghai, terwijl Allatta in Griekenland een nieuw gokcircuit opzet. Hij werkt zich momenteel in bij tweedeklasser Etnikos en haalde al enkele ex-La Louvière spelers, waaronder Yannick Vervalle, naar het zonnige zuiden. Ook Mohamed Camara verkaste vorige winter van Germinal Beerschot naar Etnikos. Ondertussen wacht voetbalminded België bang af of er gevolgen komen voor clubs en spelers, en zoja, de welke?


Alle artikels omtrent dit onderwerp op een rijtje =>

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties