Column Voetbalcommentators: Alles kan beter

Philippe Crols
| 0 reacties
Voetbalcommentators: Alles kan beter
Foto: © SC

Voetbalcommentator zijn... het is verdorie toch een apart beroep. Dat bewijzen deze heren week in week uit. Iedereen geeft op de voetbalgebeurtenissen zijn eigen mening en commentaar. Dat kan grappig zijn, maar vaak worden er ook enkele onvermijdellijke versprekingen gemaakt.

We schrijven 1 maart 2006. Iedereen kijkt uit naar de eerste wedstrijd van de Rode Duivels onder bondscoach René Vandereycken. Zo ook de vaste verslaggever van de nationale ploeg, Wilfried Mostinckx. De commentator van VTM/KanaalTwee leest het spelletje als geen ander. Toch ergert Wilfried zich meermaals aan de zestienmeter-camera. Hij wil zich er eigenlijk niet over opwinden, maar vindt het toch ronduit schandalig. Je hoort in zijn zinnen zelfs een lichte ondertoon van: 'Dat gebeurt bij ons toch veel beter.' En gelijk heeft de man. 'Je kan nooit zien of het nu buitenspel is of niet', is de correcte analyse van de VTM-verslaggever. Als de Belgen voor de zoveelste maal in de Luxemburgse buitenspelval lopen en we dus ook een zoveelste herhaling krijgen, bereidt iedereen zich al voor op het geërger van Wilfried. Dat komt er ook. 'Ja je kan het weer niet zien of het buitenspel is of niet', was de weinig vernieuwende boodschap van Wilfried. En dan voegt hij er nog een opvallende analyse aan toe. 'Toch buitenspel hoor.' Zoals we al zeiden: Hij leest het spelletje als geen ander.

Is het u ook al opgevallen dat Frank Raes geen commentaar meer geeft bij de Champions League-wedstrijden van Club Brugge? Allicht wel. Vreemd vinden wij dat. Frank is ten slotte de man dankzij wie we weten dat Gert Verheyen zijn vrouw ... enfin u kent dat verhaal wel. Ook weten we dankzij de presentator van Studio 1 dat de achternaam van Olivier De Cock met ... juist ja C-O-C-K wordt geschreven. Ondanks dat hij deze oneliners niet meer kan vermelden tijdens de live-wedstrijden van de Champions League blijft er toch nog eentje staande. Vijf minuten voor tijd in de wedstrijd Barça-Chelsea haalt hij deze uit de kast. De Londenaars moeten nog twee keer scoren. Niet onmogelijk en dat weet Raes maar al te goed. 'Remember Sofia', doet de VRT-man ons met weemoed terugdenken aan de Belgische voetbalhoogdagen.

Negentig minuten geconcentreerd blijven. Het is niet alleen voor de spelers een moeilijke taak. Ook de commentatoren hebben hiermee de nodige problemen. Zelfs een ervaren man als Guy Polspoel raakte tijdens de wedstrijd Chelsea-Tottenham even de concentratie kwijt. 'Daar is de voorzet en daar staat Joe Cole aan het tweede perron.' Ach, kan iedereen overkomen Guy. Zo ook Roel Caers van Sporza Radio die het over Kevin Vandenbergh en Hugo Vandenbroos had.

Spreekwoorden, zegswijzen of uitdrukkingen juist formuleren is toch ook meer dan eens een probleem voor deheren verslaggevers. Iedereen kent allicht het woord glashelder. Allicht kent Stef Wijnants dat woord ook. En toch... Als Germinal Beerschot tegen Racing Genk een glasheldere kans krijgt zoekt Stef duidelijk naar het juiste woord, maar vinden doet hij dat uiteindelijk niet. 'Ja, dat was een kans zo helder als ... water.' Een waterheldere verspreking als u het ons vraagt. We hadden het dus ook over spreekwoorden, zegswijzen en uitdrukkingen door elkaar halen. Ook Filip Joos is het afgelopen week overkomen tijdens de partij Club Brugge-Charleroi. Zo kent u onder andere: Het draait vierkant en het loopt voor geen meter. Om duidelijk te maken dat het bij Club echt niet liep die dag nam hij die twee zinnen gewoon bij elkaar. 'Het draait voor geen meter', aldus een van de betere commentatoren.

En dan zijn er natuurlijk ook nog de grapjassen onder onze commentatoren. Nee we hebben het niet over de Eurosport-commentatoren of Carl Huybrechts. Wel over Gert Gommé. Deze spande afgelopen week de kroon tijdens het wedstrijdslag van Lierse-AA Gent tijdens het middagjournaal. Bij het doelpunt van Gregoire had Gert het volgende, op de actualiteit inspelend mopje, in huis: 'De bewaking van Gregoire is al even sterk als die van pakweg de staatsveiligheid.' Goed Gert. Een beetje humor kan nooit kwaad.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties