Interview Van Acker aan de vooravond van de topper

Joeri De Ren
| 0 reacties
Van Acker aan de vooravond van de topper
Foto: © SC

Naar aanleiding van de topper voor de derde periode tussen KVK en RAFC praatte VK met coach Regi Van Acker.  Ons gesprek begon bij de resultaten van vorige week en kwam via de wedstrijd van deze week uit bij een blik op de glazen bol van de Antwerpse coach.  

Vorige week kroop Antwerp door het oog van de naald. Waaraan was dit te wijten ?
 
De jeugdige ploeg speelde aanvallend en trachtte steeds voor de meest voetbalende oplossing te kiezen.  Ik denk dat daar het probleem lag en dat er misschien meer naar doel diende gevoetbald te worden.  In de tweede helft hebben we dit kunnen bijschaven en werd er wel met de blik op doel gevoetbald.  Dit leverde dan ook twee zeer fraaie doelpunten op.  Maar wat we wel zagen was dat twee fouten ons daarna toch weer bijna de zege kostten. 
 
Is dit te wijten aan druk, zijn de spelers te onervaren nog op zulke momenten of is er een nog andere reden ?
 
Ik denk vooral dat dit nonchalance is.  Waarschijnlijk sloop de gedachte dat de zegen reeds een feit was de rangen binnen.  Je ziet dan dat er wat nonchalanter wordt gespeeld en dat er al eens een gaatje valt.  De tegenstander wist hier perfect van te proiteren en dit kostte ons nog bijna de zege.  Aan druk is dit zeker niet te wijten.  Druk die is er pas als je na tien wedstrijden nog op kop staat voor de derde periode.  Nu kan je moeilijk van druk spreken.  Het zijn fouten, te wijten aan nonchalance.   Het is en blijft een jonge groep, maar dat kan ook geen excuus blijven.  Je moet gewoon geconcentreerd blijven.  Nu verliezen we bijna de wedstrijd en dan verliezen sommigen nog de pedalen.  Vooral de reactie van Dong vond ik echt onprofessioneel. 
 
Gelukkig komt Souleymane dan goed in...
 
Inderdaad.  Ik zei het al vaker dit jaar ; hij is een goede speler maar niet de meest doelgerichte.  Souleymane scoort niet makkelijk en daarom is het moeilijk hem in te brengen, zeker als je onder druk staat om te scoren.  Nu kwam hij echter goed in en pakt hij voor ons de bonus van twee punten in de eindfase van de wedstrijd. 
 
Kan je dan tevreden zijn als coach ?
 
Uiteindelijk wel.  De manier waarop kan uiteraard nog beter, maar als je kijkt naar het verschil tussen heenronde en terugronde dan valt toch op dat de groep weerbaarder is geworden, efficiënter en dit uit zich dan in de punten. 
 
Dit weekend een ware topper.  Hoe zie je die tegemoet ?
 
We zijn blij dat we dit weekend naar Kortrijk mogen met een goede positie in het klassement.  Een gezellige ouderwetse topper met veel volk is nog steeds zowel sportief als financieel een zegen.  Niemand moet zich voor zulk een wedstrijd opladen, dat gaat vanzelf.  Het wordt wel geen makkelijke wedstrijd tegen een gedreven tegenstander in vorm.  Ze beschikken over een goede ploeg met enkele echte smaakmakers en ze zijn gevaarlijk zowel in de combinatie als op stilstaande fases.  We zullen ons geen fouten kunnen veroorloven.  Als we nu in Kortrijk een goed resultaat kunnen neerzetten dan zijn we volgende week ook verzekerd van een nog meer geladen duel.  De provinciale derby tegen KV Mechelen.  Dat leeft ook onder de mensen he en dat is het soort wedstrijden waarin je je op de kracht van het publiek naar een hoger niveau moet kunnen laten stuwen.  

En naar de verdere toekomst toe ? Spreken jullie reeds over die periodetitel ?
 
Ik denk dat deze laatste periodetitel een focus moet zijn, maar geen obsessie.  We bekijken alles week per week en na 10 weken wil ik met plezier evalueren.  Dan kunnen we spreken over ambities, kansen en druk indien we nog meedraaien voraan in het periodeklassement.  Momenteel is gewoon elke wedstrijd een echte bekerwedstrijd waar we ons maximaal voor moeten opladen en die we moeten trachten te winnen. 
 
En de weken daarna ? Aanvallend wordt het toch moeilijker nu Dong waarschijnlijk een langere schorsing staat te wachten ? 
 
Dit weekend kan Dong nog aan het kanon staan, maar ik blijf zeer teleurgesteld.  In deze fase van het kampioenschap is het nog dommer zulk een kaart te pakken.  De titel van topschutter kan hij waarschijnlijk al vergeten.  Voor een speler van zijn kaliber die bovendien toch de ambitie heeft om bij Manchester door te breken kan je je zulke fouten toch niet permitteren.  Buiten dit alles mag het duidelijk zijn dat de terugkeer van Ebanks-Blake een ware zegen is.  Uiteraard blijft het afwachten in hoeverre deze jongen zich hersteld heeft van zijn blessures en of hij reeds fysiek op niveau is.  Maar gezien zijn talent is en blijft hij een versterking.  Bovendien zie ik dat Luciano Olguin de laatste weken toch ook opnieuw met meer inzet aan het trainen is en dat hij stilaan opnieuw in aanmerking komt voor een eventuele selectie bij de kern.  Ik sluit niemand uit en op alle posities kan er gewisseld worden indien dit mogelijk zou zijn en of nodig zou zijn.  We moeten steeds opnieuw met onze kern ons zien aan te passen aan afwezigheden en de tegenstander.  In die optiek zullen we de afwezigheid van Dong moeten zien op te vangen. 
 
Wat is het belangrijkst om de opdrachten van de volgende weken tot een goed einde te kunnen brengen ?
 
Ik reken op de eerste plaats op de sterkte van de groep.  De laatste weken hangt de groep nog sterker aaneen.  Met de komst van de Engelsen en de nieuwe hulpcoach is er duidelijk nog meer focus en scherpte gekomen.  Er wordt stevig getraind en de neuzen wijzen duidelijk in dezelfde richting.  We hebben nu een sterke groep met een hechte cohesie.  We moeten dan ook van onze collectieve sterkte uitgaan en vanuit deze sterkte de tegenstander tegemoet treden.  Als we dit doen en de slordigheden weten te vermijden dan moeten we een kans maken om in dit kampioenschap toch nog een rol van betekenis te kunnen spelen.  
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (T)
SK Deinze SK Deinze 1-2 Lommel SK Lommel SK

Nieuwste reacties