Juventus gaat af in Londen

Philippe Crols

Arsenal heeft het er niet slecht vanaf gebracht in de heenwedstrijd van de kwartfinales van de Champions League. Integendeel zelfs, het versloeg Juventus met 2-0 en neemt zo een redelijke optie op de halve finale, al kan het in de terugwedstrijd natuurlijk nog zeer moeilijk worden voor de Londenaars. Dan zal het echter wel anders moeten verlopen dan dinsdag. De Italianen eindigden met z'n negenen na twee rode kaarten uit frustratie.

Het wedstrijdtempo lag vanaf minuut een verschroeiend hoog. De messcherpe tackles vlogen langs beide kanten door de lucht al was het een lieve lust. Inzet en duels waren er dus voldoende, doelkansen aanvankelijk niet. De eerste goede mogelijkheid was voor de bezoekers. Die kregen namelijk een vrijschop op een zeer aantrekkelijke plek, maar Ibrahimovic schoot die nogal knullig naast. Op het kwartier kwam ook de thuisploeg eens in de grote rechthoek van de tegenstander. Pires bereikte met een mooi hakje Fabregas. De Spanjaard is echter geen afwerker pur sang en schoot voorlangs. Thierry Henry had zich tot dan toe enkel laten opmerken via mislukte vrijschoppen. Toen de Fransman zich dan toch eens goed wist vrij te maken trapte de spits echter hoog over.

Tien minuten voor rust lukte er toch bijna zo'n vrijschop voor Henry. De inzet van de sterspeler ging net over. Juventus kreeg eigenlijk maar weinig klaar en vijf minuten voor rust klom de thuisploeg dan ook verdiend op voorsprong. Pires troefde, de naar Highbury teruggekeerde, Vieira af en speelde vervolgens Henry aan. Die had Fabregas uitstekend zien voorbijlopen richting grote rechthoek. De Spanjaard kreeg ook de bal, kapte Thuram uit en trapte voorbij Buffon in doel, 1-0. Een minuut later had Henry de voorsprong zelfs nog kunnen verdubbelen, maar de hoek was te scherp en dus ging zijn schot naast. Het bleef na 45 minuten 1-0.

Juventus leek in die tweede helft wat meer aanvallender te gaan spelen, maar de kansen waren aanvankelijk toch voor de thuisploeg. Zo belandde een voorzet van Eboué via een bezoekend been bijna in doel en probeerde Henry Buffon te verrassen met een plaatsbal. Doelpunten kwamen er dus echter niet uit voort. Tussendoor moest Touré wel alle zeilen bijzetten om Ibrahimovic het scoren te beletten. De tackle van de Ivoriaan was perfect. Ondertussen bleef Fabregas rustig tussen de linies doorlopen. Op een keer kreeg hij zo weer een bal in de rechthoek toegespeeld. De jonge Spanjaard haalde ook uit, maar Buffon was ter plekke. Diezelfde Buffon moest even later nog eens goed in de voeten van Pires.

De Italiaanse doelman kon het echter niet blijven houden en enkele minuten later was het weer prijs. Hleb speelde in op wie anders dan Fabregas. Die kwam oog in oog met Buffon en speelde dan maar in op de vrijstaande Henry. Die tikte niet zonder moeite de 2-0 tegen de touwen. Juventus kreeg er geen vaart in en Arsenal bleef domineren en tegelijkertijd ook op zoek gaan naar de 3-0. Die kwam er niet na de te zwakke vrijschop van Reyes. Voetbal kan soms echter onrechtvaardig zijn en dat ondervond Arsenal bijna. Henry probeerde eventjes te dribbelen op een plaats waar je dat beter niet doet. De Fransman verspeelde de bal en vervolgens ging de lob van Camoranesi maar net naast. Diezelfde Camoranesi mocht na een domme ingreep op invaller Van Persie vroegtijdig gaan douchen. Hij kreeg vijf minuten voor tijd zijn tweede gele kaart en zal net als Vieira de return missen. Die twee kregen twee minuten voor tijd gezelschap van Zebina. Hij kreeg eveneens na een overtreding uit frustratie zijn tweede gele kaart. Arsenal kon er echter geen derde meer bijprikken en dus bleef het 2-0.

Zo zal Juventus over een week dus uit een heel ander vaatje moeten gaan tappen wil het alsnog naar de halve finale gaan. De allicht toekomstige Italiaanse kampioen speelde een van zijn zwakste wedstrijden van het seizoen. De 2-0-eindstand was dan ook niet overdreven. Het moet ook wel gezegd worden dat Arsenal een hele goede wedstrijd speelde met Fabregas als absolute uitblinker.