Column Crisis bij Club Brugge

Kristof Blomme
| 0 reacties
Crisis bij Club Brugge
Foto: © SC

Het gebeurt niet veel, maar er heerst crisis bij Club Brugge. Hoewel er altijd rust wordt gepredikt was het zoveelste debacle dit seizoen, bij AA Gent, er teveel aan. Deze week beraadt men zich bij blauw-zwart over de toekomst.

Voorzitter Michel D'Hooghe was niet mals na de zoveelste non-match dit seizoen. "Ik maak me grote zorgen, zo kan het niet verder. De komende dagen wordt er intern overleg gepleegd. Club beraadt zich over het functioneren van alles en iedereen binnen de club." Duidelijke woorden van de voorzitter.

Dat trainer Ceulemans op straat wordt gezet lijkt (voorlopig althans) weinig waarschijnlijk. Nochtans laat de oefenmeester van Club een gelaten indruk. Volgens de Caje ontbreekt het geluk en hoeft er absoluut niet gepanikeerd te worden. Sta ons toe daar eens duchtig mee te lachen. De problemen zitten veel dieper dan hij het laat uitschijnen. Er staat na bijna een volledig seizoen nog steeds geen ploeg op het veld. Elke week worden er vervangingen doorgevoerd. Portillo, Balaban en Leko, de jongens die nog iets kunnen bijbrengen moeten toekijken vanop de bank. De onmacht kon niet duidelijker weergegeven worden dan met de voorlijn op Gent: Gvozdenovic, Ishiaku en Verheyen, een topclub onwaardig. De technische staf zit erbij en kijkt ernaar. Dit lijkt af te stralen op de spelersgroep. Er zit geen ziel, geen beleving meer in de ploeg. Alles wat Club Brugge zo sterk maakte lijkt verdwenen te zijn. Ceulemans mag blij zijn dat hij Ceulemans heet. 

Ook Marc Degryse staat deze zomer voor zijn grote examen. Vorige zomer kreeg de sportleider de ondankbare taak om met een peuleschil jongens als Simons, Ceh, Rozehnal en Lange te vervangen. Een onmogelijke opdracht zo bleek. De volgende transferperiode zal hij waarschijnlijk meer centen ter beschikking krijgen en volgt de echte test. Een targetman lijkt absolute noodzaak nu Lange niet meer fit lijkt te raken en Ishiaku keer op keer door de mand valt. Salou lijkt de topkandidaat voor deze positie. Ook een centrale verdediger en een centrale middenvelder moet topprioriteit zijn als Club zowel 4-4-2 als 4-3-3 wil beheersen, liefst iemand die infiltreert. Tenslotte is ook op links versterking welkom en moet Degryse met een nieuwe killer voor de dag komen indien Balaban en Portillo andere oorden opzoeken. Degryse staat voor een hete zomer.

Ook enkele spelers zullen allicht in vraag worden gesteld. De jongeren lijken niet over de goeie mentaliteit te beschikken om te slagen bij Club. Ondanks het talent worden ze vaak in het nachtleven gesignaleerd. Hierdoor ontnemen ze zichzelf de kans op een toekomst als profvoetballer, dom dom dom. De jongeren die dan wel de goeie mentaliteit blijken te hebben moesten verkassen. Lombaerts en Geraerts maken nu het mooie weer bij de concurrentie. Deze week ging ook Jelle de Bock op zoek naar speelgelegenheid bij ... PSV.  Andere jongens komen amper nog van de bank af. De Cock, Englebert, Gvozdenovic, Valgaeren, Blondel en Dufer, allen komen ze nog amper aan de bak. Zij zouden deze zomer wel eens geslachtofferd kunnen worden naast andere vertrekkers als Butina, Balaban, Portillo, Verheyen en misschien Lange. 

Ook de supporters verliezen hun geduld. De massacantus die Blue Army plande tegen Zulte Waregem werd uit onvrede afgelast. Niet zozeer de mindere prestaties zijn een doorn in het oog, maar wel de manier waarop. Alles waar Club Brugge voor staat lijkt verdwenen te zijn. De supporters willen een ploeg op het veld zien staan die tot het uiterste gaat, waarmee de 'Brugse boeren' zich kunnen identificeren. Werkvoetbal heeft altijd geprimeerd bij Club. Spelers met voetballende kwaliteiten zijn nodig, maar die lijken nu in overtal. Er staan elf individuen op het veld, waarbij de over-mijn-lijk-mentaliteit ontbreekt.

Club lijkt volgend seizoen opnieuw een overgangsseizoen tegemoet te gaan. Dit kan alleen voorkomen worden door te opteren voor kwaliteit in plaats van kwaniteit. Kwaliteit kost echter veel geld en dat lijkt er bij Club minder te zijn dan bij de concurrentie, ondanks de mooie inkomsten deze zomer. Indien blauw-zwart nu niet durft te investeren lijkt het helemaal af te zakken tot de middelmaat in België. Deze week mogen we alvast nieuws verwachten uit Brugge.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties