Dramatisch einde voor FC Basel

Jimmy Wouters

FC Basel leek op weg naar de halve finale van de Uefa-beker, maar zag zijn droom in de allerlaatste minuut uiteen vallen. Het was invaller Massimo Maccarone die de Zwitsers het genadeschot toebracht.

Basel trok naar Engeland om er de 2-0 voorsprong uit de heenwedstrijd te verdedigen. Niets leek de ploeg in de weg te liggen en zeker niet nadat Eduardo zijn team na 23 minuten op een 0-1 voorsprong bracht. Nochtans was Middlesbrough in de openingsfase uitermate gevaarlijk, maar Yakubu miste een reuzenkans. Door die 0-1 leek de wedstrijd gespeeld, vermits de Engelsen nu maar liefst vier keer moesten scoren. Tien minuten na de 0-1 bracht Viduka zijn team na sterk voorbereidend werk van Yakubu terug langszij.

Middlesbrough begon met een indrukwekkend hoog tempo aan de tweede periode. Opgezweept door het publiek werd Basel tot tegen het eigen doel gedrukt. Hasselbaink werd in de ploeg gedropt en de Nederlander zorgde meteen voor gevaar. Toch was het tot op het uur wachten alvorens Viduka zijn team na een splijtende pass van Yakubu op voorsprong kon brengen.

Middlesbrough bleef op zoek gaan naar extra doelpunten maar leek daar aanvankelijk niet in te lukken. Een kwartier voor tijd moest Basel dan met tien man verder nadat Majstorovic met zijn tweede gele kaart van de avond het terrein moest verlaten. Tien minuten voor tijd lukte Hasselbaink met een schitterend schot de 3-1. Middelsbrough ging in de slotfase met de moed der wanhoop op zoek naar de vierde treffer. Wat niemand meer voor mogelijk hield gebeurde toch nog. In de allerlaatste minuut kon doelman Zuberbühler het schot van Rochemback niet stoppen en invaller Massimo Maccarone was er als de kippen bij om zijn ploeg in de volgende ronde te glijden. Daar wacht het Roemeense Steaua Boekarest. [AN]