WK2006: Spanje, nog nooit wilde het lukken

Luc Goderis
| 0 reacties
WK2006: Spanje, nog nooit wilde het lukken
Foto: © SC

Ondanks 11 deelnames aan het WK voetbal kwam Spanje nog nooit verder dan de halve finale en die prestatie dateert al van 1950, toen Spanje vierde eindigde. Sindsdien wilde het, ondanks heel wat talent in de ploeg, nooit meer echt lukken. De Spanjaarden waren sinds 1978 niet meer afwezig op een wereldkampioenschap, maar kwamen niet verder dan twee kwartfinales, waarvan één op het laatste WK in Japan en Zuid-Korea. Op eigen bodem ging het in 1982 helemaal fout. Het team kwam toen niet verder dan de tweede ronde en kon amper één wedstrijd winnen.

Spanje begon de kwalificatieronde voor het WK in Duitsland als topfavoriet in de groep van België. De Zuid-Europeanen hadden het echter niet gemakkelijk met Servië & Montenegro en Bosnië - Herzegovina. Spanje kwam telkens niet verder dan een gelijkspel en verloor ook nog eens in Litouwen. Het team van bondsoach Luis Aragonés moest zich dan ook tevreden stellen met een tweede plaats. Barragewedstrijden moesten uiteindelijk voor de beslissing zorgen over de kwalificatie voor het WK. Spanje kende daarin geen enkel probleem met Slovakije, zodat de achtste WK-deelname op rij een feit was.

Bondscoach Aragonés beschikt over heel wat talent om uit te kiezen. Heel wat internationals komen uit in de eigen competitie en leveren alleen de Engelse toppers Chelsea, Arsenal en Liverpool een aantal spelers. Hofleverancier voor de preselectie van bondscoach Aragonés is verrassend genoeg Valencia. De selectie van de doelmannen staat in principe al vast. Iker Casillas krijgt een basisplaats, terwijl Santiago Cañizares en Jose Manuel Reina zijn doublures zijn. In de defensie zet Barça-boegbeeld Carlos Puyol de lijnen uit. Hij wordt in het type-elftal van Aragonés geassisteerd door Carlos Marchena of Sergio RamosAntonio Lopéz en Michel Salgado. Aangezien die laatste geen basisplaats meer heeft bij Real Madrid, wordt het afwachten of hij nog het vertrouwen blijft krijgen van de bondscoach. Xavi heerst op het Spaanse middenveld, als hij tenminste voldoende fit raakt. David Albelda kan meestal ook op een basisplaats rekenen, terwijl Joaquin en Jose Reyes strijden om de positie op rechts. Een Cesc Fabregas-in-vorm solliciteert ook nadrukkelijk voor een basisplaats. In de spits vormen Raúl en Fernando Torres in principe het koningskoppel van Aragonés maar David Villa vormt een serieuze concurrent voor beide spitsen.

Spanje start straks ongetwijfeld als grote favoriet in de op papier gemakkelijkste groep in de eerste ronde van het WK. Het wordt afwachten hoe de Zuid-Europeanen omgaan met die status van favoriet. Het wordt ook vooral uitkijken naar een aantal grote beloften die klaar lijken te zijn voor een nieuwe stap in hun voetbalcarrière. Villa overtuigde dit seizoen bij Valencia en Fabregas speelt bij wijlen de pannen van het dak. Ramos moet de nieuwe sterkhouder worden in de defensie en Torres lijkt klaar te zijn om ook in het nationale shirt te overtuigen. Oekraïne, de eerste tegenstander in Duitsland, wordt wellicht de taaiste klant voor de Spanjaarden. De andere concurrenten, Tunesië en Saudi-Arabië, zouden in principe haalbare kaarten moeten zijn. Luis Aragonés hoopt alvast de eerste bondscoach te kunnen worden die Spanje naar een WK-finale kan loodsen.

Onze prognose : In de op papier makkelijkste poule moet Spanje doorstoten naar de tweede ronde.  Een eventuele clash met Frankrijk kan dan wel de ambitieuze Spaanse plannen verstoren.  Uitschakeling in de tweede ronde !

Morgen : Verenigde Staten

Auteur : Caroline T.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties