Hamburg overleeft hel van Pamplona

Tonnelier Caroline

Hamburg heeft zich dankzij een 1-1 gelijkspel op het veld van Osasuna eindelijk nog eens kunnen plaatsen voor de Champions League.  De Duitsers waren lang op achtervolgen aangewezen na een vroege treffer van Cuellar.  De thuisploeg leek de wedstrijd goed in handen te hebben, tot De Jong in de 74e minuut zijn team op gelijke hoogte kon brengen.  In een spannende slotfase slaagde geen van beide teams er nog in te scoren, zodat Hamburg zich mag opmaken voor deelname aan de Champions League.

Bij Hamburg leek Kompany fit genoeg om aan de wedstrijd te beginnen.  Na amper tien minuten voetballen speelde zijn liesblessure hem echter alweer parten en moest hij vervangen worden door Benjamin.  Intussen stonden de bezoekers ook al op achterstand.  Na slordig verdedigen van de Hamburg-defensie had Cuellar het stadion al doen ontploffen door in de 6e minuut de 1-0 tegen de netten te koppen.  Het bleef wachten op een reactie van Hamburg en het enige gevaar kwam eigenlijk van stilstaande fases.  Voor de thuisploeg probeerde Soldado het nog eens van op afstand, zonder succes.  Rond het halfuur kwam Hamburg toch eens opzetten.  Sanogo besloot naast op aangeven van Van der Vaart.  De reactie van Osasuna liet niet lang op zich wachten, maar echt doelgevaar kwam er niet.  Het waren opnieuw de bezoekers die via een kopbal van Lauth dicht bij de gelijkmaker kwamen. Zijn kopbal miste echter richting en vormde geen probleem voor Ricardo.  De Osasuna-doelman stond even later ook op de goede plek bij een schot van De Jong.

In de tweede helft viel er aanvankelijk weinig te beleven.  Osasuna had de partij schijnbaar goed in handen en kon zelfs af en toe eens dreigen.  Kirschstein moest op een vrije trap van Delporte nog eens zijn handen uit de mouwen steken.  Even later kon het thuispubliek nog eens opveren bij het wederoptreden van Webó, na zijn afwezigheid wegens malaria.  Het waren echter de Duitse supporters die echt mochten vieren, toen De Jong hun team op gelijke hoogte bracht.  De Nederlander stond op de goede plek om de bal in te tikken na een kopbal van Benjamin.  Osasuna moest nu volop voor de aanval kiezen en dat leverde vooral kansen voor Hamburg op.  Vooral Guerrero vormde een gesel voor de Spaanse verdediging en kwam tot twee keer toe dicht bij de verlossende treffer.  In een spannende slotfase miste de ingevallen Webó twee kansen op de winning goal, zodat het 1-1 bleef.  Hamburg plaatst zich voor het eerst sinds 2001 nog eens voor het kampioenenbal.  Osasuna moet zich tevreden stellen met deelname aan de Uefa-beker. [TH]