Liverpool met hakken over de sloot

Ruben Claesen

Liverpool heeft zich gekwalificeerd voor de groepsronde van de Champions League. Van een leien dakje ging het echter niet. De Engelsen bibberden tot het einde en speelden 1-1 gelijk tegen Maccabi Haifa. De wedstrijd vond plaats in Kiev, aangezien de Uefa de toestand in Israël te delicaat achtte.

Liverpool begon de match verrassend met Steven Gerrard op de bank. Manager Benitez wou geen risico’s lopen, maar na verloop van tweede helft zou hij hem toch inbrengen. De bezoekers waren ongetwijfeld de betere in de eerste helft. Haifa mocht zich gelukkig prijzen dat doelman Davidovitch een goede dag had, de keeper zorgde er haast in zijn eentje voor dat de wedstrijd voor de rust nog niet gespeeld was. Vooral Luis Garcia werd de pineut. Davidovitch stopte knap twee afstandsschoten van de Spanjaard, maar zijn knapste save was die op Garcia’s kopbal na een hoekschop. Maccabi Haifa had het moeilijk met Liverpool, maar kon toch als eerste scoren, zij het niet dat de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Aan de rust stond het nog 0-0.

Al vroeg in de tweede helft vuurde Garcia een vrije trap af op Davidovitch, die tot zijn opluchting de bal net naast de paal zag verdwijnen. Maar na tien minuten hield het geluk van Davidovitch op. Jermaine Pennant snelde zijn mannetje voorbij en zette voor, Crouch kopte aan de eerste paal binnen. Met die uitgoal scheen Liverpool dicht bij de kwalificatie te zijn, maar niets was minder waar. Even later stond het alweer gelijk. Anderson trapte eerst op Reina, maar Colautti was goed gevolgd en prikte de gelijkmaker tegen de netten. Het doelpunt gaf de Israëliërs moed en ze gingen dan ook voluit voor de aanval. Liverpool hapte even naar adem na pogingen van Masudi en Boccoli. Net als Davidovitch had ook Reina zijn dagje. Dat bewees hij met een ultieme reflex op een poging van Colautti. Mede dankzij beide keepers werd er niet meer gescoord, Liverpool gaat verder, al kreeg het de kwalificatie zeker niet cadeau. [TH]