Morlanwelz - Borgerhout

Jan Van Looy

Frank Luypaert en Aziz Sabi selecteerden Talhaoui in doel en verder Joundi, Sababti, Kasmi en Ajouaou om deze partij af te trappen. Coach Persichetti begon met Cragnaz in doel en verder Dendane, Falasque, Jacob Devasconcelos en Roberto Bezerra.
Borgerhout begon sterk geconcentreerd aan de partij, ving de thuisploeg snel op en zette druk vooruit van bij het eerste fluitsignaal precies zoals in de partij tegen Frameries.
Dit leek Morlanwelz te imponeren en ze kropen in deze aanvangsfase in een sterk gesloten zoneverdediging voor hun eigen doel. Na enkele minuten aftasten was de eerste kans nochtans voor de thuisploeg. Niet onverwachts kwam ze uit het niets toen Bezerra een eerste keer als een duiveltje uit een doosje opdook aan de tweede paal maar net het tipje van de teen niet tegen de bal kreeg voor de ultieme dodelijke deviatie. Een verwittigd man ?

In de 4de minuut waagde Sababti een schot maar dit miste nog de goede richting.
Een minuut later pakte Cragnaz een doeltrap van Joundi klemvast. In deze fase van de wedstrijd werd steeds meer duidelijk dat Borgerhout het initiatief kreeg opgedrongen van de thuisploeg en ook wel qua balbezit de dans leidde. Morlanwelz leek weinig geïnspireerd en was bijzonder slordig in de opbouw. In de 7de minuut trapte Sababti opnieuw hard op doel en door de verrassende bots van de bal was Cragnaz bijna geklopt. Na ruim 8 minuten stak er nog eens gevaar in een corner van de thuisploeg maar Falasque schoot eerst hard op Joundi en dan naar de zoldering. Meer dreiging stak er in een scherpe assist van Kasmi die net buiten bereik van Joundi voorlangs schoot. Toen Cragnaz even later ook nog zenuwachtig in de voeten van Hafid El Guir uitwierp leek Morlanwelz helemaal te kloppen, maar El Guir trapte zonder kijken breed en over de zijlijn. Cragnaz lanceerde even later met een verre worp Bezerra en er was een alerte Talhaoui nodig om in corner te ontzetten. Met 3 anciens tussen de lijnen van het kaliber van Falasque, Devasconcelos en Bezerra weet je dat er wel een ingestudeerd nummertje uit zo’n stilstaande fase gaat volgen. Het gemak waarmee ze met enkele simpele loopjes zich wisten te ontdoen van de Borgerhoutse defensie was ontluisterend. Bezerra had dan ook geen enkele tegenstand om van dichtbij te scoren.

9 de minuut: Roberto Bezerra: 1 – 0 Uit de ontlading die volgde bij Morlanwelz ( bij sommige op het kinderachtige af maar dat hebben we ook gezien in het Vierlandentornooi in Edegem ) konden de toeschouwers al opmaken dat deze onterechte voorsprong een niet verhoopt godsgeschenk was. Borgerhout was tot dan de betere ploeg maar kwam niet tot scoren en Morlanwelz prutste nauwelijks een halve kans bij elkaar, knoeide in de balcirculatie en acteerde ondermaats maar stond wel op voorsprong. Borgerhout bleef in de kansen geloven en Kasmi en Belmhani bestookten in de volgende minuten het doel van Cragnaz. Een schotje van Devasconcelos week af op het been van Belmhani en werd zo nog verrassend gevaarlijk. In de 12de minuut brak Sababti sterk uit maar hij werd door de thuisdefensie getorpedeerd. De vrije trap kwam via enkele stations bij El Guir die wel een bijzonder slap schot afleverde. Devasconcelos pikte de bal op en kon zonder enige tegenstand van El Guir oprukken tot aan de overkant. Terwijl Sababti Devasconcelos probeerde te remonteren bleek El Guir ook nog te goed om Bezerra te volgen. Het was dan ook een koud kunstje voor de sluwe Jacob Devasconcelos om de bal in de loop van Bezerra terug te leggen. Voor zo’n kans mag je Bezerra eerst blinddoeken en dan scoort hij ze nog.

12 de minuut: Roberto Bezerra: 2 – 0 Op dat moment wisten we het nog niet, maar mentaal haalde deze wanvertoning van één speler het geloof in eigen mogelijkheden uit het  Borgerhoutse team. Als een team niet meer gelooft dat alle geselecteerden gaan knokken tot de laatste snik dan houdt het op. De frustratie bij Talhaoui die zich terecht in de steek gelaten voelde, de frustratie bij Sababti ( weliswaar zelf ook niet in zijn beste vorm maar wat een inzet ), de blik van Joundi, de lichaamstaal van Kasmi, Ajouaou en Belmhani en op de bank Zouggaghi en Zeroual die werkloos toekeken. Morlanwelz kon nu helemaal achterover leunen en afwachtend toekijken hoe het bezoekende team uit elkaar viel.
Er waren nog schoten ondermeer ook van doelman Talhaoui maar in de zone van de waarheid ging het telkens mis. Morlanwelz kwam zelfs tot 4 blauwe kaarten met nog 6 minuten te spelen, maar ook van die kant kwam geen heil.

Ruststand: 2 – 0

Luypaert en Sabi probeerden tijdens de onderbreking de brokstukken samen te pakken, maar de sfeer in de cabine en de stilte vooral waren klaar en duidelijk. Borgerhout koos in de tweede helft om te starten met dezelfde basis als in de eerste helft. Bij Morlanwelz ruilde men Dendane voor Carnoli. Met veel overtuiging zetten de bezoekers de thuisploeg direct vast en dit leverde verschillende keren balrecuperatie op. Na 2 minuten was het toch weer een schot van Devasconcelos dat Talhaoui testte. Er waren bijna 5 minuten gespeeld toen Bezerra de bal wist in te pikken en de weg zag open liggen naar het doel van Talhaoui. Morad toonde zijn topklasse en maakte zich perfect breed waardoor hij klasbak Bezerra slechts een corner moest toestaan. In de 26ste minuut schoot Sababti hard maar binnen bereik van Cragnaz ( wat hem nogmaals een dierlijke kreet deed slaken). Na bijna 28 minuten werd de bal door El Guir voor doel gebracht maar met een ultieme glijdende sliding wist Devasconcelos het leer voor de aanstormende Belmhani over doel te werken. In dezelfde minuut bediende Sababti Belmhani die in de punt had post gevat. De jonge belofte draaide fraai rond zijn tegenstander maar besloot een halve meter boven de doellat. Cragnaz bracht de bal terug in het spel en die belandde bij Carnoli. Carnoli kreeg te weinig weerwerk en mocht hard aanleggen. Wat bij Borgerhout niet lukte ging bij Morlanwelz vanzelf: scoren.

28ste minuut: Marco Carnoli: 3 – 0 Ondermeer Talhaoui kon zich bij deze stand nog niet gewonnen geven en hij begon als 5de man meer en meer mee op te rukken. Op het half uur knalde hij twee keer keihard in het pak voor doel maar 2 keer miste de deviatie net dat tikkeltje richting om Cragnaz te verrassen. Tijdens een daarop volgende time out kwam er accidenteel water op de sportvloer. De ref vroeg begrijpelijk aan de terreinafgevaardigde om dit op te dweilen. Daarop kreeg het publiek bijna 10 minuten circus te zien waarbij ongeveer alles wat men maar kan bedenken gebruikt werd om de sportvloer droog te krijgen: handdoeken, een vlokkenborstel, trainingsvesten, lappen, enz. Ik vermoed dat de verlengdraad ontbrak of men had een haardroger laten aanrukken.
In de 32ste minuut waagde Joundi nog eens een schot maar de bal liep 2 meter voor langs.
Zeroual was intussen ingebracht op de pivot. In de 32ste minuut werd hij aangespeeld en met een knap staaltje balvirtuositeit verschalkte hij zijn verdediger om dan met de tip in doel te punten. 32ste minuut: Redwan Zeroual: 3 – 1 Redwan zelf ging de bal onmiddellijk op de middenstip leggen om de druk te kunnen hoog houden. En mee door vermoeidheid kwam er nu veel meer ruimte wat het spektakel natuurlijk ten goede kwam. Talhaoui ging nu voluit mee voetballen met alle risico’s van dien. In de 35ste minuut gebeurde dan ook wat het risico al heel de tijd was. Carnoli wist een pas te onderscheppen en legde van op de eigen helft aan op het bezoekende doel. 35ste minuut: Marco Carnoli: 4 – 1 Uit de match tegen Brussels concludeerden we dat een match maar gespeeld is als het laatste fluitsignaal heeft geklonken en met veel furie bleven de Borgerhoutse spelers ten aanval trekken. Dat was in zekere zin onbezonnen. Het temperament van onze spelers kennende en in de wetenschap dat heel wat basisspelers een “gele kaarten”- last torsen was het mogelijk verstandiger om in functie van volgende weken enkele acteurs te sparen.
In de 35ste minuut duwde Sababti een tegenstander opzij die het spel leek te willen vertragen nadat de bal was buiten gegaan. Ref Paenen oordeelde dat dit er over was en trok geel. Speelde in Sababti’s heeft al mee uitgesloten te zijn voor een volgende wedstrijd dat weten we niet, maar zijn protest zagen we wel. Ref Paenen duldt nooit protest. Dat weten we , dat weet Sababti , maar ja … Twee maal geel en dus douchen en met een speler in min gedurende 2 cruciale minuten proberen overeind te blijven.
Dat lukte maar van punten meebrengen uit Morlanwelz was toen al wel geen sprake meer.

Eindstand: 4 – 1