Buitenlandse topspelers worden onbetaalbaar

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Buitenlandse topspelers worden onbetaalbaar
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Buitenlandse topspelers zoals Nicolas Frutos, Sergio Conceiçao en Bosko Balaban zullen in de toekomst onbetaalbaar worden voor Belgische (top)clubs. De politieke meerderheid wil namelijk vanaf 2008 een einde maken aan het fiscaal gunstig regime voor buitenlanders. Buitenlandse toppers zullen dus een hoger brutoloon eisen bij contractonderhandelingen om hetzelfde te verdienen als nu. Dit is slecht nieuws voor de Belgische clubs, maar goed nieuws voor de Belgische jeugd.

Buitenlandse topspelers naar België halen, is al langer een moeilijk karwei maar soms kon het nog. Dat was vooral te danken aan het fiscale voordeel voor niet-Belgen. Het Nieuwsblad schrijft nu dat de politiek daar over twee jaar komaf wil mee maken. Spelers als Frutos en Balaban zijn nu nog betaalbaar omdat ze amper achttien procent van hun brutoloon moeten afstaan aan de Belgische staat, terwijl Belgen zowat de helft moeten afdragen. Vanaf 2008 zullen buitenlanders meer moeten afstaan waardoor de kans klein wordt dat dergelijke spelers in de Belgische eerste klasse zullen blijven spelen. Want als die toppers hier willen blijven voetballen zullen de clubs het brutoloon van hun buitenlandse toppers moeten verdubbelen. Ter informatie, Nicolas Frutos verdient bij Anderlecht 750.000 euro bruto en dat zou dan anderhalf miljoen euro worden. Lucas Biglia verdient 600.000 euro bruto.

Het wetsvoorstel heeft natuurlijk ook positieve kanten want zo zou de Belgische jeugd in de toekomst meer kansen kunnen krijgen. Door die 18 procent-regel overspoelen vooral buitenlandse middelmatige spelers de Belgische competitie. Het wetsvoorstel zal bovendien een compensatie voorzien. Voor Belgische spelers onder 26 jaar zullen clubs, vanaf 2008, maar de helft van de bedrijfsvoorheffing moeten betalen. [AN]    

            
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties