Analyse En toen waren ze nog met vier

Yves Dekoning
| 0 reacties
En toen waren ze nog met vier
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In de Belgische Jupiler League won de top vier dit weekend zijn wedstrijd. Nummer vijf Club Brugge verloor verrassend op eigen veld van Roeselare. Blauwzwart ziet de titelhoop wegkwijnen en nam afscheid van trainer en co. Onderaan blijft Lierse afgetekend rode lantaarn. 


Het Brugse zwaard van Damocles

Club Brugge kon tegen Roeselare geen opening vinden en moest in de slotfase de 0-1 slikken.
Koen De Vleeschauwer tekende voor een enorm belangrijk doelpunt. Niet alleen leverde het Roeselare een onverwachte uitzege op, maar bij Blauwzwart waren de gevolgen veel groter. FCB lijkt nu totaal uit koers geslagen voor de titel, en als er geen kentering komt, moeten ze zelfs vrezen voor Europees voetbal. De achterstand op leider Genk bedraagt twaalf punten. Ook Anderlecht, Gent en Standard lopen steeds verder weg. 

Het Brugse publiek riep zaterdagavond om het ontslag van sportief directeur 
Marc Degryse en kreeg dit ook meteen. Na de twee op twaalf hield hij de eer aan zichzelf. De volgende dag kregen trainers Emilio Ferrera en Francky Van der Elst te horen dat ook zij ander werk mochten zoeken. Het bestuur van Brugge wil een nieuwe start nemen met Cedomir Janevski. Krijgt de Macedoniër de trein terug op de rails? Veel tijd krijgt hij alvast niet want Club kan zich geen nieuwe misstappen meer veroorloven. Hij zal meteen met de juiste formule voor de proppen moeten komen.  


Vier titelpretendenten

Leider Racing Genk kon versloeg staartploeg Lierse probleemloos met 3-0. Het was voor Genk de ideale wedstrijd om de kater van vorige week (2-2 in Zulte Waregem) weg te spelen. Het eerste half uur verliep stroef, maar nadien presteerde de ploeg collectief goed en ook doelman
Logan Bailly herpakte zich sterk na de blunder van vorige week. De Limburgers behouden één punt voorsprong op eerste achtervolger Anderlecht. Het nummer twee omzeilde de moeilijke klip die we het Kiel noemen. Paarswit zag af, maar won uiteindelijk met 1-3 van Germinal Beerschot. Francky Vercauteren moest zelfs een tactische wissel doorvoeren om GB af te houden, maar Daniel Zitka bewees opnieuw dat hij zijn plaats onder de lat verdient.

Standard won vrijdag met 2-5 de Waalse topper in Charleroi. De Zebra's maakten het de Rouches lange tijd knap lastig. De rode kaart voor Mahamoudou Kéré zorgde echter voor een ommekeer in het spelbeeld. Nadien kon Standard weglopen en Charleroi een zware opdoffer bezorgen. Met 0-6 is de ploeg van
Jacky Matthijssen terug met beide voeten op de grond geplaatst. De trainer van Charleroi liet zich wel opnieuw opmerken na een akkefietje met Sergio Conceiçao. Ook AA Gent blijft meestrijden voor Europees voetbal en wie weet zelfs voor de titel. De Buffalo's gingen we 0-3 winnen in Moeskroen. Ze delen nog steeds de derde plaats met Standard, op zeven punten van Genk. 


Degradatiezorgen

Lierse verloor in Genk en blijft steken op negen punten. Dat zijn er acht minder dan Beveren en Bergen. Beveren maakte in Westerlo kennis met
Patrick Ongunsoto. De Higeriaanse goalgetter tekende voor twee doelpunten. Beveren speelde niet slecht, maar op de bordjes stond na negentig minuten 2-0 te lezen. Bergen ging dan weer onderuit op Staaien. Peter van Houdt besliste het degradatieduel met alweer een schitterende verre trap. STVV mag de degradatiezorgen (voorlopig) achter zich laten.  

Lokeren hees zich uit de degradatiezone weg. Dankzij een overwinning (2-0) tegen Cercle Brugge klimt de club naar de veertiende plek.
Patiyo Tambwe schreef de twee doelpunten op zijn naam. De Waaslanders tellen nu, net als Moeskroen, twee punten voorsprong op Beveren en Bergen. FC Brussels stond voor deze speeldag op gelijke hoogte met dit duo, maar hield de drie punten thuis tegen Zulte Waregem. Voorzitter Johan Vermeersch eiste, na vijf maanden droogte, een overwinning en hij werd op zijn wenken bediend. Brussels won met 2-0.


 

    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties