Verdediger schenkt Gent de volle pot

Guillaume Belaey

Aanvankelijk zag het er niet goed voor de Buffalo’s tegen Lokeren. Vooral in de eerste helft kwam de thuisploeg maar niet van de grond. Zeer agressieve bezoekers brachten bij momenten Gent van slag. Desondanks kwam het eerste gevaar van de gastheren. Na een vrije trap van De Beule knikte Rudi over doel. Het Lokerense antwoord mocht er ook wezen, maar Dufer verknoeide de voorzet van Filipovic aan de verste paal. Een beter voetballend Lokeren kende even later weer meeval wanneer de grondscherende loeier van Stoica op de binnenkant van de paal patste. Geleidelijk aan zakte Gent weg wegens  een ondermaatse opbouw. De slordige passing waarin vooral Smoje uitblonk stelde Lokeren in staat het laken naar zich toe te trekken. Dat werd trouwens in de 24e minuut afgestraft toen Tambwe de assist van Dufer met glans verzilverde. Gent reageerde zwakjes via Stoica die in het zijnet besloot. Een machteloze thuisploeg mocht meteen gaan rusten met een verdiende achterstand.

In de tweede helft wisselde trainer Leekens de onzichtbare Rudi voor Ruiz en naar later zou blijken zorgde dit voor de Gentse metamorfose. De Buffalo’s hanteerden gezwind het pressievoetbal en daar kon Lokeren weinig tegenover stellen. Aanvankelijk kopte Gillet naast maar toen Ruiz werd neergelegd in de strafschopzone tilde de Olufade vanop de stip de thuisploeg op gelijke hoogte. Lokeren bracht er nadien nog weinig van terecht. AA Gent bleef de wedstrijd beheersen want rond het uur moest doelman Lazic met een save de poging van Stoica in corner duwen. Eén minuut nadien moest hij dit herhalen toen Stoica opnieuw aanlegde. De bezoekers kregen nog nauwelijks vat op Gent en probeerden dit te compenseren met uitermate agressief voetbal. De Buffalo’s bleven constant de druk aanhouden.  Lokeren trachtte dit met alle middelen af te weren en betaalde dit met een viertal gele kaarten. In het slotkwartier zouden de Buffalo’s na twee stilstaande fasen het verdict vellen.

Aanvankelijk liet Olufade de kans op verdubbeling onbenut al was dit slechts uitstel van executie. Tien minuten voor het eindsignaal zou Gillet immers de hoekschop van Ruiz voorbij Lazic knallen. In de slotminuten zette Gillet, na een identieke fase, het stadion weer in lichterlaaie met een derde treffer (3-1). Na een betere tweede helft zette AA Gent meteen een 22 op 24 op de blauw-witte rekening.