Analyse Anderlecht wint, Roeselare verrast

Thomas Dubois
| 0 reacties
Anderlecht wint, Roeselare verrast
Foto: © SC

De titelstrijd ligt opnieuw helemaal open en met Standard hebben we een nieuwe te duchten titelkandidaat. Het won de topper zondagavond tegen ex-leider Racing Genk. Racing Genk speelde een schitterende heenronde maar verliest nu duidelijk van z’n pluimen. De ploeg mist een type Bosnjak die nog maanden in de lappenmand ligt. Genk verdiende meer in Sclessin, maar kende pech bij de afwerking. Zo is Anderlecht de winnaar van de speeldag. Het speelde opnieuw slecht tegen Westerlo, kreeg amper kansen, maar scoorde toch één keer tegen Westerlo en dat volstond voor de winst. Club Brugge won z’n eerste wedstrijd onder trainer Janevski, opnieuw was Bosko Balaban de grote held. Hij stond twee keer op de juist plaats en bleef koel voor doel. Lierse is ondertussen goed bezig om een nieuw mirakel te voltreffen, het won afgelopen weekend van Zulte Waregem en komt nu op vijf punten van Beveren. Streekgenoot Roeselare staat ondertussen op de zesde plaats, geruisloos maar zeker spelen de Rodenbachzonen een schitterend seizoen.
 
Club Brugge speelde tegen Beveren geen grootse wedstrijd en het kwam ook goed weg na vijf minuten toen Dissa oog in oog met Stijn Stijnen faalde. Club Brugge was de hele wedstrijd beter, maar in echte kansen resulteerde dat niet. De eerste echt goede kans was halverwege de tweede helft meteen raak, Van Heerden zette een Beverense verdediger op het verkeerde been en zette voor naar de vrijstaande Balaban die doelman Copa versloeg. In de laatste minuut verdubbelde diezelfde Balaban met z’n dertiende van het seizoen de score waardoor Club met 0-2 won op Beveren. Een verdiende maar weinig overtuigende zege. Volgende week wacht Anderlecht in eigen stadion en dan zal het beter moeten wil het de drie punten halen.
 
Tegenstander van Club Brugge volgende week, Anderlecht serveert vooralsnog geen champagnevoetbal. Het won met 1-0 van Westerlo dat zich te onmondig toonde om het een efficiënt Anderlecht moeilijk te maken. De Brusselaars kwamen op voorsprong na goed een kwartier spelen via de Poolse nieuwkomer Wasilewski die al voor de tweede week op rij scoort. Dankzij deze overwinning staat Anderlecht nu op kop, en als het in de resterende veertien wedstrijden even efficiënt blijft spelen stevent de ploeg af op een nieuwe landstitel.
 
Racing Genk stond 20 speeldagen lang op kop van het klassement en had op een gegeven moment een mooie voorsprong bij elkaar gespeeld, maar het uitvallen van Bosnjak en het minder presteren van het collectief laat zich nu voelen in de stand. Niet dat Genk nu uitgeteld is voor de titel, het speelde zondagavond tegen Standard een dijk van een wedstrijd, maar het had pech in de afwerking en het stuitte bovendien ook nog eens op een uitstekende Defour, Jovanovic en co. Defour strooide kwistig met heerlijke passes, terwijl Jovanovic samen met De Camargo een gesel was voor de verdediging van Genk. Het had ook geluk toen De Bleeckere een lichte penalty voor Standard floot en aan de overkant niet. Bovendien moest Mikulic vroegtijdig gaan douchen. Standard wint en komt nu in het kielzog van de leiders.
 
Ook Gent heeft Genk en Anderlecht nog in het zicht. De Gentenaars wonnen met 3-1 van Lokeren. De ploeg van Muslin raakt zo niet weg uit de degradatiezone. Het kwam nochtans op voorsprong in de Oost-Vlaamse derby via Tambwe. Maar Olufade maakte gelijk. Verdediger Gillet gaf de doodsteek met twee beslissende doelpunten. De trein van Leekens blijft zo op volle snelheid doorrazen.
 
De zesde plaats van de competitie wordt ingenomen door KSV Roeselare. De trots van Roeselare won met 2-1 van Moeskroen en behaalt zo een 9 op 9. Meer nog, de club verloor niet meer sinds de wedstrijd tegen Anderlecht eind november én heeft nu 30 punten uit 20 wedstrijden. Een fraai gemiddelde als je het ons vraagt voor een club die wellicht één van de kleinste budgetten heeft uit eerste klasse. Als het op enthousiasme aankomt doen er wellicht weinig ploegen beter. Davy Oyen zorgde tien minuten voor tijd voor het winnend doelpunt. Trainer Vandenbrouck van Moeskroen verloor zo ook z’n laatste wedstrijd als trainer.
 
Lierse is bezig aan een goeie reeks. Het won met 1-0 van Zulte Waregem en komt nu tot op vijf punten van de voorlaatste in de stand, Beveren. Lierse speelt opnieuw met het gekende enthousiasme en dat lijkt te gaan lonen. Jarju scoorde de enige treffer van de wedstrijd. Lierse heeft nog veertien wedstrijd om een kloof van vijf punten te dichten. Geen onmogelijke opdracht want Lierse toont zich weerbaarder dan voor de winterstop, het vernuft van Rekdal zal daar zeker niet vreemd aan zijn. Bergen, een andere club in moeilijkheden deed ook een goeie zaak. Bergen won met 2-1 van Germinal Beerschot. Het kreeg hierbij wel de hulp van de scheidsrechter die een penalty zag in een duidelijk zuivere tussenkomst van doelman Luciano.
 
STVV en Brussels deelden de punten. Het werd 2-2 op Staaien. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en een gelijkspel was dan ook een terecht resultaat. In het Brugse Jan Breydelstadion werd er ook gelijkgespeeld, Charleroi en Cercle kwamen er niet verder dan 0-0.
 
 
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties