Flamengo is spelen op grote hoogte beu

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Flamengo is spelen op grote hoogte beu
Foto: © SC

De Braziliaanse club Flamengo is het zat om op groote hoogte voetbalwedstrijden af te werken. De Brazilianen zullen zelfs voortaan weigeren om zo nog te voetballen. Het bestuur van de Braziliaanse club zal zijn beslissing kenbaar maken aan nationale en internationale voetbalbonden met een brief. De beslissing van Flamengo komt er na de uitwedstrijd van de club in de Copa Libertadores tegen Real Potosi uit Bolivia.

Real Potosi speelt zijn thuiswedstrijden in het Estadio Mario Mercado dat op 3.843 meter hoogte ligt. Het leek er lange tijd op dat Flamengo, net als zoveel landploegen, zou verliezen op het veld van de Boliviaanse club, maar de Brazilianen konden in de tweede helft de scheve situatie nog recht trekken en een gelijkspel afdwingen. Flamengo gebruikte wel zuurstofflessen om het duidelijke uitnadeel te compenseren. "Het leek alsof we door de hoogte met een man of drie minder speelden", zei Ney Franco, coach van de club uit Rio de Janeiro, na afloop van de partij.

Flamengo stuurde een brief naar de Braziliaanse bond, de Comnebol (equivalent van de UEFA, nvdr) en de wereldvoetbalbond FIFA. Het bestuur van de club heeft het over onsportieve, onmenselijke en medisch onverantwoorde omstandigheden. "Het is barbaars en de spelers riskeren in feite ook hun leven. Het toestaan van zulke wedstrijden is hetzelfde als het toestaan van dopinggebruik", aldus het bestuur van de rubronegro.

Real Potosi is niet de enige club die voordeel probeert te halen door op grote hoogte te spelen. Ook de nationale ploegen van Ecuador en Bolivia proberen er gebruik van te maken. Het Boliviaanse team speelt in La Paz in het Estadio Hernando Siles op 3.637 meter boven zeeniveau en Ecuador speelt in zijn hoofdstad Quito in het Estadio Olimpico Atahualpa op 2.850 meter hoogte. Ook Peru overweegt om Lima te verlaten en te gaan voetballen in Cuzco op 3.300 meter hoogte.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties