Dinamo neemt optie op kwartfinale

Luc Goderis

Zenit Sint Petersburg heeft zondag het heenduel van de achtste finales van de Russische beker met 1-0 gewonnen van Saturn Moskou.  Het team van de Nederlandse trainer Dick Advocaat had genoeg aan een zeer vroeg doelpunt van Fatih Tekke om volgende week met een voorsprong naar Moskou af te reizen.  De Turkse aanvaller zorgde al in de tweede minuut voor het enige doelpunt in een harde wedstrijd, waarin de scheidsrechter maar liefst dertien gele kaarten moest trekken.

Dinamo Moskou voetbalde in het duel met Tom Tomsk een goede uitgangspositie bij elkaar.  De Moskovieten kwamen net voor het halfuur via Danni op voorsprong.  Tien minuten voor affluiten verdubbelde Ruslan Pimenov de voorsprong.  Danni liet vanop de stip dé kans liggen om de klus al helemaal te klaren.  Volgende week staat de return geprogrammeerd.

Rostov FK staat, na een 3-1 zege tegen Rubin Kazan, ook al met een half been in de kwartfinales van de Russische beker.  Op het kwartier versloeg Christian Noboa zijn eigen doelman, maar amper twee minuten later bracht Fernando Gabriel Rubin opnieuw langszij.  Nog voor de rust leidde Rostov opnieuw.  Aleksandr Dantsev zorgde voor de 2-1.  Halfweg de tweede helft werd het zelfs nog 3-1 toen Andrey Bochkov voor Rostov binnenwerkte.

De laatste heenwedstrijd uit de achtste finales was er eentje tussen twee tweedeklassers.  Torpedo Moskou ontving Dinamo Bryansk en de bezoekers haalden het nipt.  Aleksandr Malin zorgde precies op het uur voor het enige doelpunt van de wedstrijd.

Nadat Lokomotiv Moskou zich zonder te spelen al plaatste voor de kwartfinales en nadat Spartak Moskou en Kriliya Sovetov afgelopen week al op het veld hetzelfde deden, heeft FK Moskou zich nu ook bij de laatste acht van het tornooi geschaard.
De Moskovieten kwamen, dankzij hun 3-0 voorsprong uit de heenwedstrijd, in Perm nooit in de problemen.  Yevgeni Savin schoot op het kwartier Amkar wel op voorsprong, maar binnen de minuut stond het via Sergei Semak opnieuw gelijk.  Hector Bracamonte zorgde zelfs prompt voor de 1-2.  Nog voor de rust scoorde Savin zijn tweede van de middag en hing de bordjes opnieuw in evenwicht.  Na de pauze sleepte Pablo Barrientos nog een zege uit de brand voor FK Moskou, maar toen was de kwalificatie al lang binnen.

1/8ste finales heen :
18/02 CSKA Moskou 0-0 Kriliya Sovetov
18/02 Spartak Moskou 1-0 Sibir Novosibirsk (II)
26/02 FK Moskou 3-0 Amkar Perm
04/03 Rostov FK 3-1 Rubin Kazan
04/03 Torpedo Moskou (II) 0-1 Dinamo Bryansk (II)

07/03 Rubin Kazan 0-1 Rostov FK
07/03 Dinamo Bryansk (II) 0-0 Torpedo Moskou (II)
14/03 Tom Tomsk 1-0 Dinamo Moskou
14/03 Saturn Moskou - Zenit St Petersburg
14/03 Dinamo Makhachkala (II) 0-5 Lokomotiv Moskou *

* Dinamo Makhachkala verloor onlangs zijn profstatuut en licentie en werd door de Russische voetbalbond uit het bekertornooi gegooid.