Spanje wint EK-17 in Doornik

Steurbaut Kersten

Spanje heeft zich in Doornik gekroond tot Europees kampioen bij de -17. De Spanjaarden versloegen Engeland met 1-0 en volgen Rusland op de erelijst op. Toptalent Bojan Krkic zorgde voor de enige treffer.

Donderdag kroop Spanje tegen België nog door het oog van de naald. Maurizio Aquino had de kwalificatie aan de voet, maar de aanvaller miste de beslissende strafschop. Bovendien werd in de verlengingen tot tweemaal toe een Belgisch doelpunt (terecht) afgekeurd. De Spanjaarden lieten het zondag echter niet aan hun hart komen en begonnen sterk aan de finale tegen Engeland. Via Porcar en Ximo kwamen ze dicht bij de openingstreffer, maar beide spelers stuitten op doelman Steele.

Na de rust ging Spanje door op haar elan en daarvoor werd het na acht minuten ook beloond. Steele kwam mooi tussen op een poging van Fran Merida, maar Bojan was goed gevolgd om met een mooie schuiver de nul van het scorebord te vegen. Engeland moest aanvallen en verhoogde de druk, maar zowel Murphy als Woods, tot tweemaal toe, vonden niet de juiste weg naar doel. Geen doelpunt voor Engeland dus.

Het was integendeel Spanje dat nog het dichtst bij een treffer kwam via Bojan en Fran Merida, maar Bojan zag zijn pogingen afgekeurd voor buitenspel en gered door Steele. Engeland probeerde nog, maar moest uiteindelijk toch het onderspit delven tegen de topfavoriet van het tornooi. [AN]