Analyse Zulte Waregem: 'Een Europese droom'

Dirk Pieters
| 0 reacties
Zulte Waregem: 'Een Europese droom'
Foto: © SC

Volg Zulte Waregem nu via WhatsApp!

Twee seizoen geleden kwam Zulte Waregem over naar de eerste klasse. Het eerste jaar was meteen een voltreffer door het behalen van Europees voetbal. Dit jaar ging het heel wat minder met de ploeg van Francky Dury. Dan toch in competitieverband, want op Europees niveau kende de club enkele schitterende hoogdagen. De club eindigde in de competitie op een teleurstellende veertiende plaats, maar wist wel te overwinteren wel in de UEFA-Beker

Competitie

De start van de nieuwe competitie was geen groot succes. Met een vier op vijftien begon de ploeg maar zwakjes. Enkel een gelijkspel tegen Standard was een eerste "verrassing". Stunten tegen andere grote ploegen zat er in de heenronde niet in. Zowel Racing Genk, Club Brugge als Anderlecht scoorden vlot tegen Essevee. Het tactische plan van Frankcy Dury leek afgelopen seizoen heel wat minder succesvol als in zijn eerste jaar in de hoogste klasse. Spelers als Tony Sergeant en Stijn Meert haalden het niveau van het eerste jaar niet meer. Ook aanvallend leek het nog maar zelden te lukken voor Zulte Waregem.

De komst van Tosin Dosumnu in de terugronde moest daar beterschap in brengen, maar de ex-aanvaller van Germinal Beerschot bracht nooit wat van hem verwacht werd. Enkel Tim Matthys vond nog regelmatig de weg naar doel en werd dan ook met tien doelpunten clubtopscorer. 

In de terugronde wist Essevee toch enkele malen te stunten. Zo versloeg het Standard (3-1) en Club Brugge (2-1) en speelde het gelijk tegen Racing Genk en Anderlecht. De toppers kregen een pak voor de broek, maar tegen de kleine broertjes ging het dan weer beschamend onderuit. Zo kreeg het enkele afstraffingen van Moeskroen, Roeselare en Westerlo. Trainer Francky Dury begreep er met momenten niets meer van en had geen uitleg voor de wisselvallende prestaties.

Europees

Het zag er al vroeg naar uit dat het Europese sprookje snel voorbij zou zijn toen Zulte Waregem uitkwam tegen Lokomotiv Moskou, maar het debuut van de club draaide uit op een waar feest. Essevee verloor met 2-1 in Moskou, maar maakte het in het stadion van Gent af door met 2-0 te winnen. Coach Francky Dury omschreef het als volgt: "Een 2’pktje wint hier van een Ferrari." Door die overwinning mocht Zulte Waregem de trommel in voor de groepsfases. 

Ook de start van de groepsfases was uitstekend. De club won met 1-4 bij Austria Wien via goals van Matthys en Vandendriessche. Ook Sparta Praag werd met 3-1 wandelen gestuurd. Nadien ging de club twee keer zwaar onderuit tegen Espanyol (6-2) en Ajax (3-0), maar de ploeg van Dury had zich ondertussen wel al geplaatst voor de derde ronde. Daarin kwam het uit tegen het Engelse Newcastle. De subtopper uit de Premier League bleek net iets te sterk voor Zulte Waregem zodat het sprookje er op zat. Het waren alvast enkele schitterende maanden voor de spelers en supporters van Essevee. 

De toekomst

Hoe het volgend seizoen verder moet met de club is nog niet geweten. Wel staat al vast dat de Senegalese spits Leye naar het Regenboogstadion komt. De aanvaller komt over van de Franse tweedeklasser Amiens. Daarnaast zullen Triantafillidis en Bart Van Zundert (KV Mechelen) Zulte Waregem volgend seizoen komen versterken. Ook vertrekkers zullen er zeker zijn. Zo mogen Sergeant en Tjorven De Brul de club verlaten en zal Dosumnu andere oorden op zoeken. Benieuwd hoe de club het er volgend seizoen van zal afbrengen. Positief is wel dat Zulte Waregem op een meer professionele basis wil gaan spelen, zo heeft trainer Dury zijn functie bij de politie opgegeven om zich fulltime aan zijn trainerschap bij Zulte Waregem te wijten. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 0-1 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties