Brazilië door oog van de naald naar finale

Mathias Dumarey

BRA 2 - 2 URU
(pen. 5-4)

Brazilië heeft zich vannacht als eerste geplaatst voor de finale van de Copa America. Het versloeg in een wedstrijd die het vooral van de spanning moest hebben Uruguay na het nemen van strafschoppen.

Na negentig minuten voetballen stond er een 2-2-stand op het scorebord. Het was een saaie wedstrijd die desondanks vier goals had opgeleverd. Voetballend was het allemaal veel minder en vooral Brazilië speelde weer flink onder het niveau dat van hen verwacht wordt. Topschutter Robinho was de hele wedstrijd onzichtbaar. Amper drie keer kwamen de Brazilianen piepen aan het Uruguayaanse doel en twee keer was het bingo. Maicon had voor de Seleçao na dertien minuten de score geopend nadat hij de rebound op een schot van Mineiro had binnengetrapt. In de 38ste minuut bracht Diego Forlán Uruguay weer langszij na een zwakke tussenkomst van doelman Doni. Vlak voor de rust zette Julio Baptista Brazilië weer op voorsprong toen hij de bal ietwat klungelig voorbij Fabian Carini werkte.

De Uruguayanen van bondscoach Oscar Tabarez drongen het felst aan maar dat had wellicht veel te maken met het feit dat ze telkens een achterstand moesten ongedaan maken. Ook zij kwamen tot één knappe aanval. Uitblinker Cristian Rodriguez haalde de achterlijn, zette voor op Forlán die de bal doorkopte tot bij Sebastián Abreu en die liet de kans niet liggen: 2-2.

In de strafschoppenreeks had Pablo Garcia (Uruguay) de kans om zijn land naar de finale te schieten na missers van Diego Forlán, Afonso Alves en Fernando. Hij knalde echter tegen de staander. De misser werd cash betaald want de volgende penalty werd door Gilberto wel binnengeknald en vervolgens miste ook Uruguay-aanvoerder Diego Lugano: Brazilië naar de finale tegen Argentinië of Mexico.