WK damesvoetbal in september van start

Kristof Blomme
| 0 reacties
WK damesvoetbal in september van start
Foto: © SC

Op 10 september is het zover. Dan wordt het WK damesvoetbal afgetrapt in China. Tijd misschien voor een voorbeschouwing. Wie zijn de sterkste ploegen? Wie kan er voor een stunt zorgen? Welke zijn de speelsters die ons het meest zullen bekoren? We zetten alles voor u op een rij.  

De grote favorieten zijn de Verenigde Staten, titelverdediger Duitsland en Zweden. Dat de VS in het kransje van titelfavorieten staat zal niemand in vraag stellen. De Wereldkampioen van 1991 en 1999 haalde sedert de start van de wereldkampioenschappen vrouwenvoetbal in 1991 altijd op zijn minst de halve finale en heeft ook dit jaar weer een zeer sterk team op de been gebracht. Getuige daarvan de zeges op de Algarve cup dit jaar in Portugal en tijdens het 4  landen tornooi in China. Met spelers als Abby Wambach, Briana Scurry en vooral “Iron Lady” Kristine Lilly kan men buigen op tal van ervaren speelsters. Kapitein Lilly totaliseert het duizelingwekkende aantal van 329 wedstrijden voor het nationale team. Daarin maakte ze 124 doelpunten. Ze zal in september aan haar vijfde wereldbeker beginnen. Dat is wat men noemt mooie cijfers. De VS kan daaraan nog een grote dosis jong talent toevoegen zoals doelvrouw Hope Solo, Natascha Kai en Heather O’Really. Dat zijn dan nog maar enkele namen uit de talentrijke kern van coach Gregg Ryan. De VS zit in dezelfde groep als die andere topfavoriet Zweden  en daarnaast nog Nigeria en Noord Korea. Best een zware groep, daarom wordt ze ook de 'groep des doods' genoemd. 

Zweden verloor in 2003 nipt de finale tegen de Duitsers na een Golden Goal in verlenging. Zweden dat tot nog toe op alle WK’s aanwezig was kan rekenen op enkele geweldige spitsen. Denken we maar aan Hanna Ljungberg en Victoria Svensson die we nog kennen van andere grote toernooien. Het was voor de Zweden nog bang afwachten of Ljungberg, de ster van landskampioen Umea IK, fit zou raken. In de interland tegen Hongarije begin juli liep zij immers een spierscheur op. Toch nam Thomas Dennerby haar in zijn selectie op en inmiddels maakte ze ook haar rentree in de Zweedse competitie de Damalsvenskan die als één van de sterkste ter wereld geldt. Victoria Svensson is ook al jaren een certitude in het Zweedse team. In 136 wedstrijden maakte zij 58 doelpunten voor haar land. Na het afhaken van Malin Mostrom is ze nu ook kapitein van het team. Hanna Ljungberg kan met 69 doelpunten in 119 interlands nog mooiere cijfers voorleggen. Naast deze twee topspitsen kan ook het jonge talent Lotta Schelin regelmatig haar goaltje meepikken. Schelin kreeg vorig jaar de Diamanten Bal, de prijs voor speelster van het jaar in Zweden. Naast een goede aanval kan men buigen op een ijzersterke defensie. Zo is er Hedvig Lindahl in het doel en verdedigsters als Karolina Westberg en Anna Paulson van Umea, Sarah Thunebro van Djurgarden en de ervaren Hanna Marklund die voor zowat alle topclubs in Zweden speelde en vandaag de dag het shirt draagt van Sunanna SK. Al deze ingrediënten zorgen ervoor dat het voor Zweden wel eens een mooi toernooi zou kunnen worden. De bekendmaking van de 21 speelsters die mee afreizen naar China was rechtsreeks te volgen op de Zweedse TV. Deze werd gehouden vanuit een volgelopen centraal station van Stockholm. Om maar aan te tonen hoe het damesvoetbal leeft in Zweden. 

Titelverdediger Duitsland moet toch ook tot de favorieten gerekend worden ondanks de zwakkere uitslagen van de laatste tijd. Zo was er de teleurstellende Algarve cup waar men in geen enkele wedstrijd het ware gelaat kon laten zien.
Afwachten wordt het voor de Duitsers natuurlijk hoe het staat met de vorm van recordinternational Birgit Prinz. De doelpuntenmachine van FFC Frankfurt. Het afhaken van Steffi Jones kan een probleem vormen. Al moet het vele jonge talent zoals Petra Wimbersky volstaan om een nieuw degelijk team te vormen. In de tweede ronde zouden de Duitsers normaal uitkomen tegen of Zweden of de VS. Eerst zullen ze dan in de groep wel moeten afrekenen met Japan, Argentinië en Engeland. Van deze teams lijkt de laatstgenoemde het sterkst. Arsenal hofleverancier van de Engelse ploeg won de UEFA Women’s Cup. Met Kelly Smith in de spits en speelsters zoals Rachel Unitt en doelvrouw Rachel Brown. (die op haar 15de reeds de cup final speelde!). 

Naast de drie topfavorieten kan men ook best rekening houden met teams als Brazilië, Noorwegen en Denemarken. Dit zijn de outsiders voor de wereldtitel. Bij het Braziliaanse team zal veel, zoniet alles, afhangen van hun superster Marta Da Silva. De bij het Zweedse Umea spelende aanvalster werd vorig jaar uitgroepen tot wereldspeelster van het jaar naast Fabio Cannavaro bij de mannen. Momenteel zit ze in bloedvorm. Getuige daarvan haar 4 doelpunten tegen het nochtans niet onsterke Canada in de halve finale van de pan-Amerikaanse kampioenschappen en haar sterke prestatie in de Zweedse bekerfinale. Met deze Marta zou Brazilië wel eens ver kunnen geraken. 

In dezelfde groep van Brazilië vinden we Denemarken, China en Nieuw Zeeland terug. Doorgaans wordt China bij de favorieten genoemd en in 1999 verloren ze slechts na het nemen van strafschoppen de finale van de VS. Nu men thuis speelt zou men dus verwachten dat dit team opnieuw tot de favorieten zou gerekend worden ware het niet dat men de laatste tijd belabberde resultaten haalt en er dus nog heel wat werk aan de winkel zal zijn wil men deze ambitie waarmaken. Anders is het bij de Denen. Een mooie tweede plaats op de Algarve Cup en enkele beloftevolle jonge speelsters als Line Roddik Hansen in combinatie met al wat geroutineerde speelsters als Cathrine Paaske Sorensen zouden ervoor kunnen zorgen dat Denemarken een aardig woordje gaat meepraten. 

Noorwegen zit op zijn beurt in de Groep met Australië, Ghana en Canada. Canada zou over een degelijke ploeg moeten beschikken maar de recente 7-0 nederlaag tegen Brazilië zorgt voor twijfel omtrent het team van aanvalster Christine Sinclair. Noorwegen kan  rekenen op een sterk team met speelster als Norby Bente in het doel en Solveig Gulbrandsen en Lise Klaveness zou het nu toch ook weer lang moeten kunnen meedraaien zeker als we weten dat ze in 2005 nog de finale van het EK speelden. Australië zal met Cheryl Salsbury als bekendste speelster blij zijn met een plaats in de tweede ronde. Afwachten wat de 16 teams er in september van zullen maken. 

Pronostiek: Goud voor Zweden, Zilver voor de VS en Brons voor Brazilië dat met Marta de topscoorster van het toernooi zal leveren.


Auteur: Kevin van Hooydonck

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties