Analyse België voorlopig dertiende op UEFA-ranking

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
België voorlopig dertiende op UEFA-ranking
Foto: © SC

België moet dit jaar strijden om in de top vijftien van de UEFA-ranking te blijven. Die plek bij de eerste vijftien garandeert immers twee Champions League - tickets. Als ons land uit die top vijftien valt, mag enkel de kampioen nog deelnemen aan de voorrondes van het kampioenenbal.

Voorlopig ziet het er nog redelijk goed uit voor België. Ons land staat immers dertiende en mag in principe dus nog twee plekjes zakken.

De overwinning van Club Brugge en het gelijkspel van Anderlecht afgelopen weekend leverden België 0,750 coëfficiëntpunten op. Daarmee consolideert ons land zijn dertiende plek met 23.700 punten

Turkije, de twaalfde in de stand, lijkt met bijna drie volle punten meer onbereikbaar voor België. Het is vooral achteruit kijken, naar Tsjechië, Bulgarije, Griekenland, Zwitserland en Noorwegen.

De Tsjechen staan veertiende met 23.000 punten. Zij hebben net als België nog drie teams in Europa: Slavia Praag, Sparta Praag en Mlada Boleslav. Die twee laatsten staan op het randje van de uitschakeling in de UEFA-beker.

Bulgarije staat vijftiende met 22.416 coëfficientpunten. Ook zij blijven straks wellicht met slechts één team achter. CSKA Sofia heeft nog hoop op kwalificatie voor de groepsfase van de UEFA-beker, maar Litex Lovech en Lokomotiv Sofia kunnen die na de heenwedstrijd wellicht vergeten.

Griekenland lijkt het grootste gevaar voor de Belgen. Zij hebben met 20.664 coëfficientpunten een respectabele afstand, maar met AEK Athene, Olympiakos, Larissa, Panathinaikos, Aris en Panionios hebben ze nog zes teams in Europees verband. Bovendien maken al die teams nog een goede kans om een ronde verder te stoten.

Zwitserland, zeventiende met 20.475 punten, doet het ook nog met drie teams. FC Basel is zo goed als zeker van de groepsfase van de UEFA-beker, Sion en FC Zürich maken nog een goede kans.

Noorwegen ten slotte heeft 20.425 stuks. Zij moeten het doen met Brann Bergen, Rosenborg en Valerenga. Valerenga ligt er al zo goed als uit, en Club Brugge zou een schitterende zaak kunnen doen door ook Brann er uit te kegelen.

Als België twee van deze zes landen achter zich kan houden, wat al bij al toch vrij realistisch is, dan mag het ook in het seizoen 2008-2009 twee teams in de Champions League afvaardigen.
                    

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties