Analyse Club opnieuw onder de levenden

Thomas Dubois
Club opnieuw onder de levenden

Standard blijft nog ruim aan de leiding, maar het is Club Brugge dat de beste zaak doet op de achtste speeldag. Club won als enige van de topploegen en springt zo van de zevende plaats naar een gedeelde tweede plaats. Anderlecht verloor dramatisch thuis, Genk kwam niet verder dan een gelijkspel tegen Bergen, hetzelfde voor Standard bij STVV en Gent bij Germinal Beerschot. Onderaan speelden ook Mechelen en Dender gelijk.

Is het nu crisis in Anderlecht of niet? In Anderlecht doen ze er vanuit de bestuurskamer alles aan om te laten uitschijnen van niet. Maar op het veld is het duidelijk: dit Anderlecht is ziek, doodziek. Schelden achteraf op elkaar, slecht voetbal, geen doelgevaar. Charleroi zorgde zaterdagavond voor het eerste thuisverlies in de competitie in een jaar tijd. Smolders strafte een foutje van Pareja zonder mededogen af. Daar waar Anderlecht in de eerste helft nog iets kon klaarmaken, speelde het in de tweede helft de slechtste helft van het seizoen. Donderdag wacht Wenen en kan de crisis compleet worden.

Ook Standard kon niet winnen tegen hekkensluiter Sint-Truiden. De ploeg van Peter Voets pakte een eerste puntje van het seizoen. Ook Standard speelde niet direct op kampioenenniveau. Het werd een slaapverwekkende vertoning waarbij een 0-0 het logische resultaat was. Ook die verrassende ploeg in de top, Cercle Brugge, speelde gelijk. Het kwam tegen Westerlo wel op voorsprong, maar de ploeg van Jan Ceulemans kon nog gelijkmaken. Cercle blijft net onder de top hangen, terwijl het voor Westerlo toch nog zoeken is.

Slecht spelen en toch de winnaar van de speeldag zijn, Club Brugge dankt Wesley Sonck. Club won zaterdagavond met 1-0 van een stug Moeskroen en maakt zo een hele sprong in het klassement. Moeskroen verweerde zich goed en zette doelman Stijnen meermaals aan het werk, maar die stond pal. Ook aan de overkant had doelman Volders heel wat werk. Volgens trainer Mathijssen waren er 20 kansen voor Club tegen 11 voor l’Excel. Van een kansenrijke wedstrijd gesproken.

Roeselare kon nog eens winnen, de ploeg van Dirk Geeraerd won in het eigen stadion de achtervolgingsrace tegen Zulte Waregem. Tot twee keer toe bracht Leye de fusieclub op voorsprong, evenveel keer kon Dissa gelijkmaken. In de slotfase dan kon Mirvic naar binnen dringen en schroeiend hard uithalen. Doelman Bossut had geen verhaal tegen de pegel, 3-2. Ook Brussels won nog een keer, het haalde het op het veld van Lokeren met 0-1. Halverwege de tweede helft kon Mokulu scoren. Even daarvoor stond de thuisploeg met tien na rood voor Mbaye.

Ook Racing Genk kon niet winnen op de achtste speeldag, Bergen kon de Limburgers thuis een puntje afsnoepen. Genk kende nochtans een perfecte start want al na vijf minuten stonden ze op voorsprong na een doelpunt van Vandooren. Bergen probeerde iets terug te doen, wat aanvankelijk niet lukte. Toen Ragued nog eens voortijdig mocht gaan douchen leek het een onbegonnen zaak voor Bergen. Dat was zonder Dalmat gerekend die toch nog kon gelijkmaken.

In de voorlaatste wedstrijd van de achtste speeldag, speelden de twee nieuwkomers in de hoogste klasse 2-2 gelijk. Dender kwam tot twee keer toe op voorsprong, maar telkens vocht KV Mechelen zich terug in de wedstrijd. Net zoals in de wedstrijd tussen Roeselare en Zulte Waregem hadden de doelpuntenmakers dezelfde naam. Munyaneza bracht Dender op voorsprong en Ivens maakte telkens gelijk met een strafschop. Veel komen beide ploegen niet vooruit, ze blijven in de onderste regionen hangen.

AA Gent slaagde er niet in om te gaan winnen bij Germinal Beerschot. Het kwam vlug op 0-2, maar verloor toen van z’n pluimen. Ruiz kopte op het halfuur een voorzet van Gillet binnen. Germinal Beerschot was te onmachtig voor te reageren. Integendeel, het was een schitterende trap van Gregoire die voor opschudding zorgde, de pegel strandde op de lat. Even later was het Maric die in het vervolg van de actie de 0-2 scoorde. In een spannende slotfase scoorde Losada de aansluitingstreffer op –onterechte- strafschop. Gregoire werd nog uitgesloten en Tormena zorgde nog voor de gelijkmaker.