Analyse Egem blijft verbazen

Egem blijft verbazen
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

BRUSSEL - Mogen we na vijf speeldagen in het vrouwenvoetbal al een kleine balans opmaken? Waarom niet.
 
KVK Tienen stak vorig seizoen haar titelambities niet onder stoelen of banken. Wat toen mislukte zou nu wel eens tot de waarheden kunnen behoren, vooral dankzij de klinkende overwinning thuis tegen Wezemaal. Met Isabelle Ebhodaghe, Elke Meers, Janice Cayman en Adeline Médard is er genoeg talent om dit seizoen de titel en/of beker te pakken.
 
Vice-kampioen tweede nationale Egem is de revelatie op dit ogenblik. Na de verliesbeurt op de eerste speeldag tegen Wezemaal verloor het geen enkele wedstrijd meer. Niet abnormaal met Marjorie De Rammelaere in de rangen, die de trofee Topschutter Tweede Nationale tweemaal mocht ontvangen en op haar elan doorgaat in de hoogste afdeling. Terloops kunnen we nog vermelden dat Gwendolyn Verhoye, volgens haar zeggen op de website van Egem, de mooiste benen heeft in eerste nationale. Helaas Gwen, de Voetbal*Ster gaat niet naar de schoonheid maar wel naar de prestaties van de benen, maar de tip voor de heren is meteen gegeven: volg het nr 6 bij Egem.
 
Door de UEFA-verplichtingen van Wezemaal verschuift haar ontmoeting met Anderlecht naar een latere datum. Dit geeft een vertekend beeld in de top van het huidige klassement waardoor het voor Tienen moeilijker is haar titelkansen te berekenen. Het gelijkspel van Anderlecht tegen Standard kan je moeilijk een valse start noemen, te weten dat winnen op Sclessin niet altijd zo eenvoudig is als op papier lijkt. De vraag blijft, zoals vorig seizoen, hoeveel dwaas puntenverlies Anderlecht gaat incasseren in deze competitie. Met de Ijslandse Thora Helgadottir heeft de ploeg in elk geval een stevige doelvrouw tussen de palen. Neem daarbij Gertie Van Humbeeck, Leen Wouters, Laetitia Landerloo, Anneleen Segers en Anderlecht behoort tot de topploegen.
 
Standard blijft een moeilijk te overwinnen ploeg eens trainster Fery Ferraguzzi over alle speelsters kan beschikken. Maar de ploeg aan de Luikse Maaskant is toch zo onvoorspelbaar. De ene zaterdag wals er je zo over, de andere keer is het vloeken en tieren om dat lederen ding tegen de netten te krijgen. Regelmatig ziet Standard een betere speelster andere oorden opzoeken, doch met bomma Ingrid Vanherle, de Nederlandse Kelly Theunissen en Kelly Nijns zal het Luikse elftal menige topploeg doen knarsetanden.
 
Wezemaal is de stuntploeg van het jaar door het behalen van de kwartfinale in de UEFA Cup. “Verdiend”, roepen de bewonderaars, “Met veel geluk”, smalend door de tegenhangers. In ieder geval plaatst het elftal van voorzitter Ferdinand Mertens ons vrouwenvoetbal in de mediabelangstelling. Er bestaat ook vrouwenvoetbal in België. Wezemaal zag haar tweevoudige Voetbal*Ster, Femke Maes, naar Willem II vertrekken, dus meteen een nieuwe uitdaging voor trainer Vic Crabbé om, zonder dit talent in eigen rangen, te bewijzen dat Wezemaal nog tot de top behoort. De uitschuiver op Tienen hoeft niet direct de vijfde landstitel in gevaar brengen. We wachten op de heenwedstrijden tegen Anderlecht en Standard om de machtsverhoudingen aan de top te aanschouwen. Hopelijk blijft Crabbé zijn lappenmand zoveel mogelijk leeg, want de veel te kleine kern zou wel eens zwaar kunnen doorwegen op het eindresultaat in deze competitie. Met kapitein Annelies Timmermans, de Nederlandse Hannah Van Malenstein en Inge Heiremans blijft Wezemaal kandidaat voor haar vijfde landstitel.
 
Zo belanden we bij de middenmoters, te beginnen bij WS Woluwe. Raar, de ploeg van Jean-Jacques Collin komt zelden als onderwerp in de gesprekken voor. White Star is geen topploeg, maar te goed voor de staart. De best gekende speelster is keepster Willeke Willems. Je moet al een doorwinterde vrouwenvoetbalkenner zijn om Sara Yuceil, Christelle Brichet en Evelyne Oremans te kennen. Nochtans presenteren deze dames geen onaardige voetbal.
 
Een gevulde lappenmand ligt aan de oorzaak van de mindere resultaten bij Vlimmeren. Wij wachten vol ongeduld op prestaties vanwege Lien Mermans en Marlies Verbruggen. Met Eline Daems hierbij behoort Vlimmeren dan terug tot de sub-top.
 
Van de betere speelsters bij Zuid-West Vlaanderen blijft enkel Ingrid De Rycke over. Angelique De Wulf en Christine Saelens ruimen de plaats voor anderen. Ligt hier de oorzaak van het zwak presteren? Zuid-West heeft met Heleen Jaques en Jill Stevens mooie troeven in handen.
 
Wat gebeurt er met Beerse? Lentezon teert nog steeds op de zes punten die het behaalde op de eerste twee competitiewedstrijden waaronder de verrassende overwinning tegen Standard. Volgend weekend tegen Wezemaal, vierde verliesbeurt op een rij? Beerse ontweek vorig seizoen nipt de gevarenzone. Hallo, Peter Maene, schudt je team eens wakker! Vicky Tas, Nele Saelen en Veerle Willekens moeten toch over een zekere maturiteit beschikken om de ploeg tot betere prestaties te dwingen?
 
Sinaai Girls zo ver achteraan in het klassement is geen verrassing. De ploeg heeft op de vijf speeldagen reeds drie topploegen mogen ontmoeten. Met Sophie Mannaert, Peggy Audenaert, Katrijn Windey en met Ellen Van Trier tussen de palen is dit elftal veel meer waard dan wat het klassement doet vermoeden.
 
Oud-Heverlee Leuven zag meer dan de helft van de ploeg vertrekken. Geen sinecure om terug een volwaardige ploeg op het veld te zetten. Bovendien liep hun keeper, Tiffany Mathei, een zware blessure op bij een deelname aan zaalvoetbal. De terugkeer van Marijke De Saint-Hubert - na een vol jaar herstellingswerken – komt dan ook als manna uit de hemel. Gaat zij, in samenwerking met Evelien Van Roie en Sofie Verhaegen, de ploeg uit de gevarenzone kunnen houden?
 
Eendracht Aalst staat blijkbaar een moeilijk jaar te wachten. Heyrman Hadewijch en keeper Sabrina Broos blijven de vaste waarde. Wat is er gaande met Lien Paternot?
 
Ook Famkes Merkem heeft al drie topploegen mogen ontmoeten. De zware verliescijfers voorspellen niet veel goeds. Doch we blijven Merkem het voordeel van de twijfel geven. Lien Vanassche, Joke Darras en Ellen Louwagie moeten echter wel een tandje bijsteken.
 
Vorig seizoen kampioen in tweede nationale, nu hekkensluiter in de hoogste afdeling. Trainer Luc Bosmans verdient beter met Kontich. Weldra het wederoptreden van Sarah Glazemaekers, Voetbal*Sterretje 2007, en dat zal ongetwijfeld vruchten afwerpen. Kontich verloor driemaal met het kleinste verschil. Hopelijk kan Glazemaekers zorgen voor de ommekeer.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties