Anderlecht verliest verder voeling met de top

Nico Wieme
| 0 reacties
Anderlecht verliest verder voeling met de top
Foto: © SC

Lokeren en Anderlecht hebben het dit seizoen moeilijk om de weg naar doel te vinden. Dat bewezen ze in een kansenrijke wedstrijd die scoreloos eindigde. Anderlecht verliest hierdoor verdere voeling met de top. Lokeren schiet evenmin veel op met dit punt.

Anderlecht wist wat het te doen stond. Winnen op Daknam betekende, na de overwinningen van Club en Cercle Brugge – Standard speelt vanavond nog op Brussels – , dat de kloof met de top van het klassement intact bleef. Bij verlies kwamen de Brusselaars op 14 punten van leider Club, wat toch wel een mentale dreun zou zijn. Lokeren speelde tot nu toe een vrij onopvallend seizoen en stond met 23 punten op de twaalfde plaats in de grijze middenmoot. Winst tegen de landskampioen bracht de Waaslanders wel naar de achtste plaats.
 
De eerste tien minuten viel er weinig te beleven op Daknam. Geleidelijk aan kwam er wat doelgevaar en begon het spel goed op en neer te gaan. Eerst duwde Lokerendoelman Jugolav Lazic een schot van Thomas Chatelle in hoekschop. Rond het kwartier probeerde Omer Golan het voor de thuisploeg, maar Anderlechtkeeper Daniel Zitka kwam niet in de problemen. Vijf minuten later nam Guillaume Gillet de bal mooi op de slof, maar zijn schot ging enkele meters naast.
 
Consternatie op het halfuur toen een pegel van de Lokerse nieuwkomer Frédéric Dupré op de paal belandde. Kort daarna moest Olivier Deschacht wegens een blessure het veld verlaten. Jan Polak nam zijn plaats in. Op de 37ste minuut zette Mbark Boussoufa (foto links) zich goed door, maar Lazic was paraat. Vier minuten voor de rust ontstond er even opschudding in de Lokerse zestien nadat Lazic een vrije trap van Boussoufa in doel liet vallen. Scheidsrechter Vervecken keurde het doelpunt echter af omdat Marcin Wasilewski de Waaslandse doelman hinderde. Vlak voor rusten moest Mady zijn doelverdediger bijspringen om een poging van Chatelle onschadelijk te maken. Zo gingen beide ploegen de rust in met een brilscore. De landskampioen kon in die eerste periode weer niet overtuigen in een wedstrijd die tot dan toe de toeschouwers maar matig boeide.
 
De tweede helft was merkelijk beter dan de eerste. Anderlecht kwam met duidelijke intenties uit de kleedkamer. De bezoekers drukten Lokeren meteen op hun helft terug. Eerst week een schot van Gillet af op Joao Carlos, luttele minuten later ging een vrijschop van Boussoufa nipt naast en daarna zette Polak twee man in de wind, trapte knap op doel, maar Lazic was bij de pinken. Enkele tellen nadien ging een vluchtschot van Bart Goor niet zo ver naast het Lokerendoel. Kort voor het uur mocht Mbo Mpenza de baan ruimen voor nieuwkomer Stanislav Vlcek. De Tsjech liet zich met een kopbal meteen opmerken, maar de precisie ontbrak nog. Op de 68ste minuut werd kapitein Goor vervangen door Serhat Akin.
 
De thuisploeg stak nu ook eens de neus aan het venster, maar Nebojsa Pavlovic kopte voorlangs. Na 71 minuten spel verliet Daniel Zitka onoordeelkundig zijn doel; de lobbal van Patiyo Tambwe (foto rechts) belandde echter naast het doel. In blessuretijd miste Akin dé kans om Anderlecht de drie punten te schenken. Helemaal vrij aan de tweede paal kopte de Turk te veel naar beneden waardoor hij zijn bal over doel zag gaan. In een spannende slotfase werd er niet meer gescoord en zo bleef de beginstand tot het einde op het scorebord staan.
 
Weer had paars-wit het moeilijk om te scoren en zal de roep van trainer Ariël Jacobs om een scorende spits deze week alleen maar luider klinken. Net als de voorbije drie seizoenen blijft deze wedstrijd op een gelijkspel steken. Lokeren kon nu al tien jaar niet meer winnen van Anderlecht, maar dat zal ze in Brussel worst wezen. Een UEFA Cupticket lijkt nog het hoogst haalbare voor de huidige landskampioen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties