Engelse top twee strijdt om Europese glorie

Woensdag 21 mei vindt in Moskou de finale van de Champions League plaats. Het wordt een Brits onderonsje tussen Chelsea en Manchester United. Voetbalkrant blikt even terug op het parcours dat beide finalisten aflegden op weg naar Rusland.

In Moskou zal woensdag de voertaal Engels zijn. Met Chelsea en Manchester United staan twee Britse teams tegenover elkaar in de eindwedstrijd van de Champions League. Voor de Blues is het hun eerste finale op het Kampioenenbal. Manchester is aan zijn tweede eindspel toe sinds de invoering van de huidige Champions League. In 1999 versloeg het in een zinderend slot Bayern München met 2-1. Hoe hebben beide teams hun plaats in de finale bereikt?

Superieur Man U
Manchester United mocht onmiddellijk in de groepsfase van het Kampioenenbal aantreden. De Engelse kampioen belandde in groep F met AS Roma, Sporting Lissabon en Dinamo Kiev. Man United toonde zich heer en meester in deze poule. Maar liefst vijf overwinningen en één gelijkspel werden genoteerd. De discipelen van coach Alex Ferguson wonnen afgetekend hun groep.

De Noord-Engelsen startten sterk. Vier overwinningen op rij leverden al meteen kwalificatie voor de volgende ronde op. De Red Devils wonnen gevleid hun openingsmatch bij Sporting Lissabon. Het was uitgerekend Cristiano Ronaldo die zijn ex-ploeg de doodsteek toediende. In de volgende wedstrijd werd Roma thuis met ‘maar’ 1-0 opzijgezet. Vorig seizoen eindigde deze confrontatie nog op 7-1. Daarna ontdeed Manchester zich in een dubbele confrontatie van Dinamo Kiev. Met 2-4 en 4-0 waren de Oekraïners duidelijk een maatje te klein voor de Engelse kampioen. Man U liet ook een vijfde opeenvolgende zege optekenen, thuis tegen Sporting (2-1). In een totaal overbodige slotwedstrijd kwam het niet verder dan 1-1 bij Roma. De match werd, net als vorig seizoen, ontsierd door supportersrellen. Vijf Unitedfans liepen steekwonden op.

Niet zonder moeite
In de achtste finales wachtte Olympique Lyon de Engelsen op. De Franse kampioen leek in de heenmatch lange tijd op weg naar een 1-0-overwinning, maar drie minuten voor affluiten scoorde Carlos Tévez als een duivel uit een doosje de enorm belangrijke gelijkmaker voor zijn team. In de terugmatch kon Lyon nooit zijn wil opleggen. Het was integendeel de thuisploeg die bijna de hele wedstrijd naar zijn hand zette. Ronaldo scoorde laat in de eerste helft het enige doelpunt van de avond.

Roma simpel opzijgezet
Het toeval wou dat Manchester in de kwartfinales opnieuw aan AS Roma gekoppeld werd. Dit keer gingen de Engelsen wel winnen bij de Romeinen. Ronaldo (foto rechts) vóór en Wayne Rooney na de pauze bezorgden Roma een schier onmogelijke opdracht voor de terugmatch. Daarin konden de bezoekers Manchester nooit echt verontrusten. In de 70ste minuut ontnam Tévez Roma dan ook nog eens alle hoop. Zo bleven de Red Devils voor de elfde opeenvolgende keer thuis ongeslagen in Europees verband.

Eerste finale dankzij Scholes
In de halve finales kreeg Manchester United met FC Barcelona een zware brok voorgeschoteld. In Camp Nou trokken de Engelsen een muur op, waar de thuisploeg niet door geraakte. Nochtans had de match er heel anders kunnen uitzien, want de bezoekers hadden al na drie minuten op rozen kunnen zitten na handspel van Milito in de eigen zestien. Ronaldo knalde de strafschop echter over. Voor het overige kwam Man U er in aanvallend opzicht niet echt aan te pas. De Catalanen misten echter het brein om de verdedigingsmuur te ontwrichten. In een zenuwachtige terugmatch scoorde Paul Scholes (foto links) de enige treffer, zodat United voor het eerst sinds 1999 de finale van de Champions League mag spelen.

In competitieverband toonden beide clubs zich dit seizoen zo goed als de evenknie van elkaar. Ieder team won zijn thuismatch: Man U met 2-0, Chelsea met 2-1. De Londenaars moesten uiteindelijk wel de duimen leggen voor de rivalen uit het noorden van Engeland. Met 85 punten strandde Chelsea op twee eenheden van Manchester. Benieuwd wie woensdag aan het langste eind trekt.