Tweedeklassers slepen bond voor rechter

Nico Wieme
| 35 reacties
Tweedeklassers slepen bond voor rechter
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het zit er bovenarms op bij de Belgische Voetbalbond. De KBVB wordt nu door een van zijn afdelingen, de Nationale Voetballiga die alle tweedeklassers vertegenwoordigt, gedagvaard. Aanleiding is de hervorming van de kampioenschappen in het betaald voetbal.

De Nationale Voetballiga (NVL) heeft haar bedreiging kracht bijgezet. De verzameling van tweedeklasseclubs sleept de Belgische Voetbalbond in kortgeding en ten gronde voor de rechtbank in verband met de beslissing van de Algemene Vergadering van 17 mei waarin de hervorming van de kampioenschappen betaald voetbal en meer bepaald de hervorming van de eindronde in tweede klasse werd goedgekeurd.
 
Volgens de NVL overtreedt de KBVB haar eigen reglement door zonder de goedkeuring van de Liga een voorstel tot reglementswijziging goed te keuren, die de specifieke bevoegdheden van de Liga aantast. De NVL pikt evenmin de manier waarop de beslissing tot stand kwam, met name een wijziging van het voorstel op de dagorde van de Algemene Vergadering zonder tussenkomst van het Uitvoerend Comité, toevoegen ter zitting van een punt dat niet op de dagorde stond vermeld, enz.
 
De NVL wil in eerste instantie via het kortgeding bekomen dat de beslissing van de Algemene Vergadering van 17 mei opgeschort wordt. Later zal zij, ten gronde, de nietigverklaring van ervan vorderen.
 
Volgens de hervormingsplannen zouden er in de tweede klasse vanaf het seizoen 2008-2009 twee eindrondes moeten gespeeld worden. De eerste volgens het huidige systeem, in de tweede zouden de nummers één en twee van die eerste eindronde het moeten opnemen met de nummers vijftien en zestien van de Jupiler League. De winaar stijgt dan naar of blijft in eerste klasse. Vanaf 2009-2010 zou er dan maar één eindronde meer overblijven, met de winnaars van de periodekampioenschappen en de nummer vijftien uit eerste klasse. De winnaar treedt dan het volgende seizoen in de hoogste afdeling aan.
 
De tweedeklassers zijn niet te spreken over de hervorming. Eerst en vooral zorgt de verdeling van de televisierechten voor wrevel. Op sportief vlak wees Ligavoorzitter Guido De Croock in het verleden onder andere al op de onrechtvaardigheid van een eindronde tussen teams uit eerste klasse, die kunnen profiteren van de televisiegelden, en ploegen uit tweede klasse met kleinere budgetten.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties