VK on Tour 4: Buitenspel

VK on Tour 4: Buitenspel
Foto: © SC

Oranje begon maandagavond subliem aan Euro 2008. De Nederlanders versloegen wereldkampioen Italië verdiend met 3-0. Toch eiste één actie de meeste aandacht op. Stond Ruud Van Nistelrooy buitenspel of niet?

Vanuit Genève

De aanvaller van Real Madrid devieerde een schot van Wesley Sneijder voorbij Gianluigi Buffon in doel. Schijnbaar vanuit buitenspelpositie, maar Christian Panucci hield Van Nistelrooy on side. De verdediger van AS Roma werd bij een voorafgaande vrije trap door zijn eigen doelman buiten de lijnen geduwd en hield daar een kort hazenslaapje. Peter Fröjdeldt en zijn assistenten oordeelden dat Panucci voldoende tijd had om het terug aan het spel deel te nemen en zodoende geen enkele tegenstander buitenspel kon zetten. De gevolgen zijn bekend.
 
Thumb up
 
De beelden verschenen meteen op het grote scherm van het Stade de Suisse en wekte meteen de woede op van alles wat blauw en wit gekleurd was. Fröjdfeldt trok geel voor Luca Toni en gaf een welgemeende thumb up voor zijn collega-lijnrechter, die het doelpunt valideerde. Het scheidsrechterstrio had immers gelijk leert ons de reglementen. Zowel de Belgische als Nederlandse scheidsrechterscommissie en het Euro2008-organisatiecomité onderstreepten dat de leidende Zweed de enige juiste beslissing nam.

 
De beslissing mag dan wel correct zijn, de logica wordt bij deze fase met de voeten getreden. Panucci verplaatste zich immers niet vrijwillig buiten de lijnen om Van Nistelrooy offside te zetten. De azzuri had misschien wel voldoende tijd om zich terug op het speelveld te begeven, maar zo’n wel-of-niet-buitenspel-situaties zijn een speelbal voor interpretaties. Ieder kamp zal zijn of haar eigen mening hebben. Eentje dat uiteraard niet overeenstemt met dat van het andere.
 
Rechtvaardigheid
 
De buitenspelregel is dringend aan herziening toe om het edele balspel eerlijker te laten verlopen. Het komt alleen maar de aantrekkelijkheid en de rechtvaardigheid ten goede. Doet de UEFA dat niet, dan zet het haar eigen scheidsrechters buitenspel.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties