Mangala: "Alles wat nu nog komt is bonus"

Kevin Van Cutsem
| 4 reacties
Mangala: "Alles wat nu nog komt is bonus"
Foto: © SC

Standard heeft er met de 17-jarige Eliaquim Mangala een nieuw talent bij. De Franse verdediger werd in de basis gedropt om er op links Dante te vervangen. Met succes tot dusver. Onze Waalse collega’s van Walfoot trokken naar Luik voor een gesprek.

De linksbackpositie is voor jou een nieuwe ervaring neem ik aan?
 
Ja dat klopt, ik ben altijd een centrale speler geweest. Zo ben ik ook gevormd.
 
Hoe voelde het om vijf minuten na je debuut een assist te geven?
 
Dat schepte vertrouwen. Zo’n actie vergemakkelijkt het verloop van de wedstrijd, ook persoonlijk gezien dan.
 
Je hebt een atypisch parcours afgelegd. Tot voor je 16de had je nog nooit bij een grote club gespeeld. Hoe ben je in zo’n korte tijd in de A-kern verschenen?
 
Ik ben nu achttien maanden op Standard. Eerst speelde ik voor de U17, waar ze mij zes maanden als linksachter hebben gebruikt. Daarna werd ik overgeheveld naar de U19. Daar hebben ze me opnieuw centraal laten spelen. Enkele weken daarna mocht ik al naar de beloften. Daar speelde ik op het einde van vorig seizoen nog een paar wedstrijden mee. Tijdens de voorbereidingsperiode van dit seizoen mocht ik met de A-kern in vier vriendschappelijke wedstrijden aantreden. Vanaf september werd ik dan definitief geïntegreerd in die groep.
 
Is het makkelijk om studies te combineren met een profbestaan?
 
Nee. Ik ben in de voor- of in de namiddag niet vaak op school omdat ik moet gaan trainen. Bijgevolg mis ik dus behoorlijk veel lessen.
 
Twee oproepingsbrieven belanden op het bureau van Standard. Eentje voor de Franse selectie en één voor de Rode Duivels. Op welke ga je reageren?
 
Op de Franse. Ik ben afkomstig van Frankrijk en dat zal altijd mijn land blijven, ook als België me heel erg bevalt. Wat betreft mijn persoonlijke voorkeur voel ik wel concurrentie tussen de twee landen.
 
Hoeveel tijd geef je jezelf om definitief door te breken hier?
 
Tot het volgende seizoen. Ik probeer op dit moment zoveel mogelijk ervaring op te doen. Het maakt me weinig uit op welke positie dat is. Ik heb vier keer gespeeld in de heenronde en ik stond drie keer aan de aftrap in de terugronde. Vanaf nu is alles wat komt bonus voor mij.
 
Wat denk je van je collega-beloften die getransfereerd zijn naar ploegen uit lagere reeksen?
 
Sommigen kunnen zeker terugkomen op het hoogste niveau. Je moet hun progressie kunnen zien. Als ze tenminste goed werken en ze een beetje geluk hebben, want dat moet je hebben in het voetbal. Ik hoop alvast dat het hen goed gaat.
 
 
Interview: Denis Boussifet
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties