Hoe deed ref Dierick het tijdens Cercle-Lokeren?

Nico Wieme
| 4 reacties
Hoe deed ref Dierick het tijdens Cercle-Lokeren?
Foto: © SC

Bij Cercle Brugge klaagden ze na afloop van de puntendeling steen en been over scheidsrechter Christoph Dierick. Wij namen er de belangrijkste fasen bij en analyseerden het optreden van de jonge ref.

Arnar Vidarsson (foto rechts) maakte na afloop van de wedstrijd tegen Lokeren brandhout van de Belgische Scheidsrechterscommissie. Enkele collega’s die Lokeren volgen, wisten hem te zeggen dat scheidsrechter Christoph Dierick afkomstig is van Stekene, een buurgemeente van Lokeren. Smalend voegden ze eraan toe dat de neofiet in eerste klasse vroeger een supporter van Sporting was.
 
Heeft de geviseerde spelleider effectief partijdig gefloten? Voetbalkrant maakte een analyse van de gecontesteerde beslissingen.
 
15de minuut: Dierick fluit Dominic Foley terug voor buitenspel. De Cercleaanvaller staat echter drie meter voor de voorlaatste man van Lokeren en wordt dus onterecht teruggefloten.
 
CONCLUSIE: Dierick gaat gewoon af op het vlagsignaal van zijn lijnrechter, die fout zit. De scheidsrechter zelf valt weinig te verwijten, al had hij misschien zelf de situatie vanuit zijn positie ook eens kunnen beoordelen.
 
48ste minuut: Na aandringen van Hounour Gombami belandt de bal in de voeten van Stijn De Smet die gretig neergaat over het been van Olivier Doll (foto links). Dierick gebaart dat de bal gespeeld werd. Vanuit de tribune was het moeilijk te beoordelen of Doll De Smet effectief raakte. De beelden brachten achteraf uitsluitsel: Doll zette zijn been niet en De Smet liet zich vallen.
 
CONCLUSIE: terechte beslissing. Dierick had De Smet eventueel geel kunnen geven voor een schwalbe.
 
60ste minuut: Dierick geeft Omer Golan geel voor een geniepige fout. De Israëliër komt daarmee goed weg, want had eigenlijk al veel eerder een geel karton kunnen krijgen. De Lokerenaanvaller grossierde in het maken van kleine foutjes die telkens het spel stillegden.
 
CONCLUSIE: opnieuw een correcte beslissing.
 
84ste minuut: Na een groot geharrewar voor het Lokerendoel kan Oleg Iachtchouk (foto rechts) driemaal na elkaar aanleggen. Nebosja Pavlovic krijgt de bal evenveel keer tegen de hand, maar Dierick oordeelt driemaal dat het aangeschoten bal was.
 
CONCLUSIE: moeilijke beslissing. De bal had op de stip gekund. De reglementen omtrent handspel zijn nog te veel voor interpretatie vatbaar.
 
SLOTCONCLUSIE: Christoph Dierick maakte geen al te zelfzekere indruk, maar was met zijn beslissingen ons inziens niet wedstrijdbepalend. Legde het spel iets te veel stil. Strafschopfase was voor interpretatie vatbaar. Het blijft wel opvallend dat de Voetbalbond iemand uit de buurt van Lokeren een wedstrijd van de Waaslanders laat fluiten.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties