Uitgekookt België als groepswinnaar naar het EK 2010

Jeroen Pyl
| 7 reacties
Uitgekookt België als groepswinnaar naar het EK 2010
Foto: © SC

De Belgische Futsalploeg heeft zich geplaatst voor het EK 2010 in Hongarije. De ijzersterke Rode Duivels versloegen in de Lotto Arena favoriet Servië met 4-3 en eindigen zo als groepswinnaar met het maximum van de punten.

België startte furieus en nam de Servische doelman onmiddellijk onder vuur. Topschutter Karim Chaibai testte van op afstand twee keer de reflexen van Ranisavljevic, die zich niet liet verschalken.
 
Na vijf minuten spelen kwam Servië stilaan in zijn ritme. Predrag Rajic kreeg een uitstekende mogelijkheid, maar plaatste oog in oog met David Morant de bal binnen het bereik van de doelman, die met een beenveeg redding bracht. De Servische druk nam beetje bij beetje toe en Karim Chaibai bezweek toen hij na dertien minuten spelen de bal knullig verloor. Vidan Bojovic stuitte echter op Morant, die een foutloos toernooi afwerkte.
 
België kampeerde ondertussen op de eigen helft en liet Servië komen. Bij de eerste counter was het meteen raak voor onze landgenoten. Mustapha Aabbassi veroverde op prachtige wijze de bal van sterkhouder Marko Peric en ging alleen op Ranisavljevic af, die redding bracht. Opportunist Karim Chaibai was echter goed gevolgd en prikte de bal tussen twee verdedigers tegen de netten: 1-0.
 
Veel veranderde de openingstreffer niet aan het spelbeeld. België had sowieso genoeg aan een punt om zich te kwalificeren en moest dus niet op zoek naar de tweede treffer, maar vier minuten later kwam die er wel. Marco Ferrian kreeg de bal cadeau van Slobodan Rajcevic en schilderde het leer vervolgens in de linkerhoek tegen de touwen.
 
België leek ook met die voorsprong de rust in te gaan, maar incasseerde in de allerlaatste seconde van de eerste helft nog een tegentreffer toen Milan Rakic een intrap staalhard in doel devieerde. Een opdoffer voor de Belgische aanhang, dat de aanstaande kwalificatie al volop aan het vieren was.
 
Na de pauze duwde Servië door. Peric knalde van ver op doel. Morant kon de bal nog net via de lat uit zijn kooi ranselen. Even later toonde de Belgische doelman opnieuw zijn klasse na een ware scrimmage voor het doel van de Rode Duivels.
 
Servië geraakte maar niet door de stugge Belgische defensie en kreeg in de 27ste minuut weer het deksel op de neus. Lucio bediende zijn Braziliaanse landgenoot Zico, die van quasi op de doellijn de bal in de verste hoek krulde: 1-3. Lang hield de dubbele voorsprong echter niet stand. Vladan Cvetanovic nam de bal na een intrap op de slof en zag die via de lat en Morant in doel verdwijnen.
 
In de slotminuten zetten de Serviërs nog een offensief op poten, maar telkens stond er wel een Belgisch been in de weg om redding te brengen. Vijf minuten voor tijd lanceerde Ilyas El Haoual Karim Bachar (foto) op de counter. De aanvoerder twijfelde niet en prikte oog in oog met Ranisavljevic de bal snoeihard in de rechterkruising. De tegentreffer van Bojan Pavicevic kon de feestvreugde niet bederven.
 
België mag als groepswinnaar naar het EK 2010 in Hongarije. Daar krijgen onze landgenoten het gezelschap van gastheer Hongarije en de andere groepswinnaars Spanje, Italië, Portugal, Rusland, Oekraïne en Tsjechië. Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Slovenië en Servië zullen als beste tweedes ook deelnemen. Servië kroop vanavond door het oog van de naald. Door de slottreffer van aanvoerder Pavicevic steekt de nummer zes van Europa Kroatië en Slovakije de loef af op basis van het doelpuntensaldo.  
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties