Leko: "Ik ga Mathijssen een knuffel geven"

Steurbaut Kersten
| 16 reacties
Leko: "Ik ga Mathijssen een knuffel geven"
Foto: © SC

Germinal Beerschot krijgt met Club Brugge een laatste kans om te stunten in een topper. Ivan Leko wil zijn ex-club heel graag een nieuwe nederlaag bezorgen.

Brugge en zijn blauw-zwarte voetbalploeg hebben een plaatsje in het hart van Ivan Leko veroverd. Ruim drie maanden geleden ruilde de Kroatische middenvelder Club Brugge voor Germinal Beerschot. Binnenkort keert hij ook het Venetië van het Noorden de rug toe. “Ik heb een appartementje in Zandhoven gevonden”, verklapt Leko. “Op 14 mei verhuis ik. Antwerpen bevalt me wel. Brugge is meer voor toeristen, Antwerpen is leuker om te leven.”

 

Maar voor Leko definitief zijn koffers pakt, neemt hij het vanavond in het Olympisch Stadion op tegen zijn Brugse vrienden. Cadeautjes moeten Stijn Stijnen en co zeker niet verwachten. “Als je tegen je vrienden tennis of basket speelt, wil je toch ook altijd winnen. Tegen hen smaakt de zege eens zo zoet.”

 

Heb je lang uitgekeken naar deze match, Ivan?

 

“Dit is geen speciale match. Voor Club noch voor ons. Zij zullen derde worden en wij eindigen op de elfde, twaalfde of dertiende plaats. Revanchegevoelens heb ik ook niet. Ik heb aan mijn periode bij Brugge schitterende vrienden overgehouden, maar ik wil uiteraard wel winnen. Germinal Beerschot kan Club verrassen.”

 

Sommige van je huidige ploegmaats waarschuwen nochtans voor de barrageplaatsen.

 

“Mathemathisch zijn we misschien nog niet zeker, maar het is niet dat we nu tien keer op rij gaan verliezen. Dat is niet realistisch. We hebben nu veel pech met blessures, maar moeten ook niet te negatief denken want dat vreet aan het vertrouwen. Er zit voldoende kwaliteit in deze ploeg om de laatste vier wedstrijden nog goede resultaten te boeken. Slechter dan de wedstrijd op Lokeren kan het alvast niet.”

 

Na Kortrijk zei je dat je nog beter kon. Ben je tevreden over je prestaties op het Kiel?

 

“Het was niet speciaal of fantastisch, maar het was ook zeker niet slecht. Ik had wel verwacht dat ik meer zou scoren. Toch zeker vier-vijf keer. Ik krijg ook minder kansen dan in Brugge, maar ik ben niet geobsedeerd door doelpunten. Ik win vanavond liever met 1-0 zonder goal dan te verliezen met 2-3 en wel te scoren.”

 

Voel je minder druk op Germinal Beerschot?

 

“Er is misschien minder druk, maar je mentaliteit verandert niet door in Brugge of op Beerschot te spelen. De druk mag van mij wel iets hoger liggen. Deze ploeg heeft de kwaliteiten om iets moois te doen. Volgend jaar moeten we de ambitie hebben om vierde of vijfde te eindigen. We voelen ons wel slecht na die nederlagen. Je begint jezelf te analyseren en dat is niet goed. Dat wil ik niet.”

 

Hoe blik je terug op je periode bij Club Brugge?

 

“Ik ben trots op ieder jaar dat ik er gespeeld heb. Jammer dat ik er geen titel heb gepakt, alleen een beker en een supercup. Dat is niet genoeg voor een ploeg als Club Brugge. Bij mijn komst wist ik nochtans niet dat blauw-zwart zo’n grote ploeg was. In Spanje of Kroatië was er weinig respect voor Club. Bij mijn aankomst zag ik dat het anders was.”

 

Je noemde jezelf de beste middenvelder van Club Brugge. Hoe zit dat bij je huidige werkgever?

 

(grijnst) “Je kan Haroun, Goor, Cruz, De Decker niet met mij vergelijken. We zijn allemaal goede spelers met ieder zijn eigen kwaliteiten. Bij Club Brugge ligt het probleem ook niet op het middenveld. Ze hebben tien middenvelders met 200 à 300 wedstrijden op niveau gewisseld. Resultaat: er is niets veranderd. De problemen liggen ergens anders, maar daar ga ik niets over zeggen. Onze trainer heb ik wel al enkele tips gegeven. Club heeft geen geheimen voor ons.”

 

Met Mathijssen heb je enkele discussies gehad.

 

“Mathijssen heeft een speciaal karakter. Drie dagen was je relatie met hem uitstekend en dan twee dagen slecht. Ik heb enkele discussies met hem gehad, maar dat was puur tactisch. Ik respecteer hem als mens en hij respecteert mij. Ik zal hem vanavond een knuffel geven.”

 

“Anthuenis is een totaal ander type trainer. Hij heeft veel ervaring en fantastische resultaten neergezet. Dat verdient veel respect. Hij geeft de spelers ook veel vertrouwen.”

 

Je scoorde met Club twee keer tegen Germinal Beerschot ...

 

“Het zou leuk zijn om tegen Stijnen te scoren. Hij is een goede vriend van me. Ik hou van zijn karakter. Hij wil altijd winnen, ook tijdens een oefenwedstrijdje op training.”

 

Wie trapt vanavond een eventuele strafschop?

 

(lacht) “Ik scoor hem.”

 

Stijnen is gewaarschuwd. [MDN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties