De haat-liefdeverhouding tussen Roemenië en Bölöni

Steurbaut Kersten
| 5 reacties
De haat-liefdeverhouding tussen Roemenië en Bölöni
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Laszlo Bölöni werd vorige week uitgeroepen tot Trainer van het Jaar. Zondag kan de Roemeen de kroon op het werk zetten met een nieuwe landstitel voor Standard. Hoe denken ze in zijn eigen land over de tandchirurg van Sclessin?

Voor het seizoensbegin werden er nog vraagtekens gezet bij de wissel van kampioenenmaker Michel Preud’homme voor Bölöni. Met de uitstekende resultaten tegen Liverpool en Everton veegde de 56-jarige Roemeen de vooroordelen al snel van tafel.

Controversieel

Zowel intern als extern ging de 108-voudige Roemeense international de controverse niet uit de weg. “Jullie zijn niets waard”, kregen Steven Defour en co in augustus nog te horen. In het Jan Breydelstadion poseerde Bölöni tussen de Club-supporters met een blauw-zwarte sjaal. Een verademing in de Belgische voetbalwereld.

Ook in eigen land blijft de Standard-trainer een fenomeen. “Hij is immens populair”, zegt Sorin Dumitrescu, journalist van het Roemeense ProSport. “Wij brengen regelmatig een volle pagina over zijn prestaties bij Standard. De testwedstrijd tegen Anderlecht komt hier rechtstreeks op televisie. Iedereen wil hier dat hij de titel pakt.”

Hongaars/Roemeens

Bölöni heeft het zichzelf nochtans niet makkelijk gemaakt. Hij onderstreept bij iedere gelegenheid dat hij meer Hongaar is dan Roemeen. Bölöni heeft Hongaarse roots en groeide op in Transsylvanië, een Roemeense regio met een Hongaarse minderheid.

“Die uitspraak is een vergissing geweest”, vindt Dumitrescu. “Hij wordt niet echt als een patriot beschouwd, maar hij heeft toch altijd alles gegeven voor Roemenië. Ook in de interlands tegen Hongarije. Niemand kan hem iets verwijten. Hij is één van de beste spelers en coaches die ons land rijk is.”

Het geloof in een nieuwe Belgische titel is alvast heel groot. “Bölöni is heel clever. Als coach kan hij een ploeg heel goed voorbereiden en motiveren naar zo’n grote wedstrijden. Dat heeft hij met Standard ook al bewezen. Ook zijn vechtersmentaliteit is een grote kracht op dit moment.”

Geld

En wat na zondag? Bölöni heeft in Luik maar een contract voor één seizoen ondertekend en heeft aanbiedingen uit het buitenland. Dumitrescu ziet hem Standard verlaten. “Bölöni is iemand die kiest voor het geld. Zelfs als Standard de titel pakt. Als ze hem in Luik dan geen groot contract geven, is hij weg.”

“Hopelijk komt hij als bondscoach terug naar Roemenië. Niet op dit moment, maar over twee of drie jaar. Nu zijn er te weinig goede spelers. Bölöni kan ons voetbal ook redden van de corruptie. Het is doordrongen van de verkochte wedstrijden. Hij is een vechter en heeft geen schrik om daar tegen in te gaan. Zo’n persoonlijkheid kan ons helpen om dat probleem op te losen.” (AN)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties