Analyse Hoe ziet nieuwe competitie eruit?

Anthony Van der Planken
| 30 reacties
Hoe ziet nieuwe competitie eruit?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Volgend seizoen ondergaat de competitie een serieuze hervorming. Na dertig speeldagen zullen de zes beste teams strijden om de titel en Europees voetbal.

Omdat nog niet iedereen even goed mee is, maakte Voetbalkrant een simulatie van de nieuwe competitie. Dat deden we aan de hand van de resultaten van dit seizoen.

Omdat de nieuwe competitie maar met zestien clubs gespeeld zal worden, lieten we alle resultaten van de twee laatsten uit het klassement vallen. De punten vergaard tegen degradanten Tubeke en Bergen werden dus geschrapt.

Dat levert na dertig speeldagen het volgende klassement op:

1. Anderlecht                 67 punten
2. Standard                   65 punten
3. Club Brugge               47 punten
4. AA Gent                     47 punten
5. Zulte Waregem           45 punten
6. Lokeren                      44 punten
7. Racing Genk                41 punten
8. Westerlo                      40 punten
9. Cercle Brugge              40 punten
10. KV Mechelen              38 punten
11. Charleroi                    36 punten
12. Germinal Beerschot     35 punten
13. Moeskroen                  34 punten
14. KV Kortrijk                 32 punten
15. Dender                      27 punten
16. Roeselare                  24 punten

Na dertig speeldagen zullen de zes beste teams zich afzonderen van de rest en strijden om de titel en de Europese tickets. Om de kampioensgroep extra spanning mee te geven, worden de punten gedeeld door twee. Oneven getallen worden afgerond naar beneden. Dat geeft bij de start van de kampioensgroep de volgende stand:

1. Anderlecht           33 punten
2. Standard             32 punten
3. Club Brugge         23 punten
4. AA Gent               23 punten
5. Zulte Waregem     22 punten
6. Lokeren                22 punten

De zes teams zullen elkaar twee keer bekampen. Dat levert in totaal tien extra wedstrijden op, die tussen woensdag 24 maart en zondag 9 mei worden afgewerkt. De winnaar van de groep is de nieuwe landskampioen. De runner-up vergezelt hem in de Champions League. De nummer drie moet vrede nemen met een ticket voor de Europa League. Het nummer vier wacht nog twee extra wedstrijden tegen de winnaar van de Europa-play-offs.

Ook de nummers zeven tot en met veertien van het oorspronkelijke klassement zijn immers nog niet uitgespeeld. Zij maken nog steeds kans op een Europees ticket.

Om ook deze strijd spannend te houden, worden de acht teams ingedeeld in twee groepen van vier. De nummers 7, 9, 12 en 14 uit het klassement belanden in Groep A. De nummers 8, 10, 11 en 13 komen in Groep B terecht. Dat geeft op basis van de resultaten van dit jaar de volgende indeling:

Groep A
Racing Genk, Cercle Brugge, Germinal Beerschot en KV Kortrijk.

Groep B
Westerlo, Charleroi, KV Mechelen en Moeskroen.

De acht teams starten in hun poules van nul. Ze nemen dus geen punten uit de gewone competitie mee. De teams spelen twee keer tegen elkaar, wat dus betekent dat elke club in totaal zes wedstrijden extra speelt. Dat gebeurt tussen woensdag 24 maart en zondag 25 april.

De winnaars van beide poules spelen tegen elkaar in een heen- en terugwedstrijd (zondag 2 mei en zondag 9 mei). De winnaar van die confrontatie mag ook echt gaan strijden om een Europees ticket.  De tegenstander wordt de nummer vier uit de kampioensgroep. Als de bekerwinnaar in de competitie bij de eerste vier eindigt, wordt dat trouwens het nummer vijf.

En wat met de nummers vijftien en zestien uit de reguliere competitie? Het nummer zestien zakt rechtstreeks naar tweede klasse. Dat team is al uitgespeeld op 14 maart. Het nummer vijftien moet deelnemen aan de eindronde om het behoud. Die begint pas half mei.


Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties