Vanhaezebrouck: "De competitiehervorming is belachelijk"

Anthony Van der Planken
| 55 reacties
Vanhaezebrouck: "De competitiehervorming is belachelijk"
Foto: © SC

Vanavond trapt Genk het nieuwe seizoen af met een Supercupwedstrijd op het veld van landskampioen Standard. Het wordt meteen het officiële debuut van Hein Vanhaezebrouck als coach van de Limburgers.

Aan de vooravond van de wedstrijd blikte Vanhaezebrouck al vooruit op het nieuwe seizoen. En dat deed hij in zijn gekende stijl.

Voor het eerst in de geschiedenis van het Belgische voetbal zal de competitie eindigen met play-offs. Belachelijk, zo meent Vanhaezebrouck. Nochtans was zijn club, Racing Genk, één van de voorstanders van een hervorming. "Volgens mij is die nieuwe competitie overbodig. Ze is er zonder twijfel gekomen onder druk van enkele grote clubs, die zo hoopten meer geld los te krijgen van Belgacom. Ik vraag me af of de Pro League wel goed nagedacht heeft. De meeste clubs spelen straks 40 wedstrijden. De terreinen zullen dat nooit uithouden als we een strenge winter hebben. Bovendien is het seizoen van de zestiende al afgelopen in maart en moet de vijftiende twee maanden wachten om deel te nemen aan de eindronde."

"Het is bovendien ook vreemd dat de leider na 30 speeldagen geen kampioen is en dus ook play-offs moet spelen", gaat Vanhaezebrouck verder in LDH. "Zo gaat de essentie van het kampioenschap verloren. Ik ben er van overtuigd dat als Anderlecht straks eerste eindigt, maar in de play-offs naar de vierde plaats zakt, het idee snel zal worden afgevoerd."


Ook de Belgische Voetbalbond krijgt een stevige veeg uit de pan. "Het ontbreekt de bond aan een echte visie. De Bond, dat is gewoon een kasteel uit de Middeleeuwen. Steeds dezelfde mensen blijven zitten, zonder dat er verjongd wordt. De wereld verandert, het voetbal ook. We kunnen niet blijven stil zitten."


Of de Rode Duivels het beter zullen doen onder Dick Advocaat, de nieuwe bondscoach, durft Vanhaezebrouck niet te voorspellen. "Het is moeilijk. Ik heb al veel positieve dingen over hem gehoord, maar ik ken hem niet goed genoeg om me daarover uit te spreken. Ik hoop dat hij voor een nieuw elan zorgt, want ik ben een groot supporter van het Belgische voetbal. Maar ik ben er wel van overtuigd dat de trainer niet de enige verantwoordelijke was voor de slechte resultaten van de nationale ploeg."




Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties