Roeselare blikt vooruit naar halve finale beker en eindronde: "We gaan nu zes weken in coma"

Manuel Gonzalez
| 2 reacties
Roeselare blikt vooruit naar halve finale beker en eindronde: "We gaan nu zes weken in coma"
Foto: © SC

Roeselare incasseerde vorige week zondagavond een stevige dreun. De club is veroordeeld tot de eindronde met de tweedeklassers. Maar voor de positivo's kan het nog allemaal: het behoud én de bekerfinale. Vanavond volgt de return in de beker tegen Cercle.

Roeselare moet proberen een 3-0 achterstand uit de heenmatch op te halen. Zeer moeilijk maar niet onmogelijk. De West-Vlamingen hebben vast andere zorgen: is de club volgend seizoen nog actief op het hoogste niveau? En zo niet, wat gebeurt er dan met Essevee? Algemeen directeur Verhamme schetst de toekomst van Roeselare.

"Als het straks tweede klasse wordt, dan krijgen we het moeilijk om te overleven. Wie dat niet beseft speelt, met zijn eigen toekomst", aldus de algemeen directeur in De Krant van West-Vlaanderen.

"Het verschil in televisiegeld tussen de veertiende en de vijftiende plaats bedraagt meer dan 200.000 euro. Op een budget van zo'n 7 miljoen euro weegt dat door... Dat geld was begroot, want je maakt geen raming op basis van een degradatieplaats."

"De enige inkomsten die we de komende zes weken zullen hebben, zijn die uit het businessgebouw. Woensdag was hier een uitgebreid ontbijt naar aanleiding van de start van Dwars door Vlaanderen, Knack Randstad zal tijdens de play-offs wellicht ook van het gebouw gebruikmaken... Maar dat zijn geen extra's. Die activiteiten zouden er ook zijn als er wel gevoetbald wordt."

"Extra inkomsten levert de eindronde niet op, want de abonnementen blijven geldig. De wedstrijden van play-off 2 zaten in het jaarabonnement vervat. Die vervangen we nu gewoon door de eindronde. De supporters nu extra laten betalen zou financieel misschien interessant zijn, maar we kunnen dat niet maken."

"Al onze concurrenten kunnen intussen rustig praten met sponsors en spelers... Wij kunnen weinig doen tot 27 mei, de laatste speeldag van de eindronde. Gelukkig hebben de meeste geldschieters de intentie om ons trouw te blijven, of het nu eerste of tweede klasse wordt. Ze geloven -net als het publiek- in ons project. Dat bewijst dat voetbal in deze regio leefbaar is. Al is het jammer dat we zondag niet aan klantenbinding hebben gedaan."

"Plan B ligt al een poosje klaar. Het is niet dat we plots op de laatste plaats staan, hé. Al word je niet meteen vrolijk van zo'n worst case scenario. In tweede klasse is er nog de parachute van het televisiegeld, maar voor de rest moet je realistisch zijn: de reeks is niet sexy. De toeschouwersaantallen zijn lager."

"Als het tweede klasse wordt, snoeien we in het budget. Het is nog te vroeg om exacte uitspraken te doen, maar het budget halveren is misschien wel aan de orde. Dat is noodzakelijk om de club gezond te houden. Maar laat ons nu vooral niet doemdenken: critici hebben ons nog veroordeeld tot tweede klasse! We hebben ervaring met eindrondes."

"Het is mijn taak om realistisch te zijn. Sommigen vinden dat saai, maar we hebben ons budget en daar gaan we niet over. Ik wil de toekomst van de club niet in gevaar brengen. Het is niet door gek te doen of forse salarissen te betalen dat je gegarandeerd succes haalt. Neem nu Sint-Truiden. De promovendus, maar die speelt straks wel play-off 1, hé. We moeten professioneel werken, stap voor stap vooruitgang boeken en we mogen de identiteit van de club niet verloochenen."

"Het is frustrerend om vast te stellen hoe zwaar het is om de vicieuze cirkel van de eindronde te doorbreken. Commercieel, sportief en financieel konden we vorig seizoen pas twee maand later dan de anderen beginnen. Er schort iets aan deze competitieformule. Heeft de Pro League een verborgen agenda?"

"Ze maken de zestiende morsdood, de vijftiende wordt zes weken in coma gehouden en pas daarna wordt bekeken of hij nog levensvatbaar is. Met dit systeem kweek je nooit zestien gezonde clubs. De laatste twee worden niet alleen sportief, maar ook financieel morsdood gemaakt."

"Als het straks tweede klasse wordt, dan krijgt dit Roeselare het moeilijk om te overleven. Alleen een snelle terugkeer kan ons dan redden. Net daarom is het zo belangrijk dat iedereen beseft dat het straks heel belangrijk wordt. Het moet er tijdens de eindronde óp zijn. Wie dat niet beseft, speelt met zijn eigen toekomst." (AN)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties