Mariman: 'Beste spelers altijd centraal'

Kristof Blomme
| 8 reacties
Mariman: 'Beste spelers altijd centraal'
Foto: © SC

Volg Club Brugge nu via WhatsApp!

Henk Mariman zal eind dit seizoen drie jaar in dienst zijn bij Club Brugge als hoofd van de jeugdacademie. Het Brugsch Handelsblad praatte met Mariman over het probleemgebied bij Club, de flankverdedigers.

Henk Mariman maakte in mei 2007 de overstap van Germinal Beerschot naar Club Brugge. Bij blauw-zwart is hij Hoofd Opleidingen Club Academy. Het Brugsch Handelsblad ging te rade bij Mariman over het probleem van de flankverdedigers bij Club. Op de linksachter is Michael Klukowski de vaste keus, maar op rechts probeerde blauw-zwart dit seizoen alleen al zes spelers uit, niemand voldeed echt.

"De hoofdreden waarom er weinig goeie linker- en rechterflankverdedigers zijn is omdat de beste spelers centraal geplaatst worden", aldus Mariman. "Ploegen willen een zo goed mogelijk resultaat behalen, terwijl we vergeten dat spelers vooral individueel gevormd moeten worden. Je moet iemand op een positie neerzetten volgens zijn potentieel."

Hoe wordt er bij de jeugd van Club Brugge dan wel gewerkt aan de flankverdedigers? "Het doel is om verdedigers te vormen, die zowel aanvallend als verdedigend dominant zijn. Dat betekent: opbouw van achteruit, druk kunnen zetten, kunnen opkomen, één-tegen-één situaties uitspelen en een goeie voorzet. Pas bij de U15 wordt er gespecialiseerd, dan krijgen de spelers zowel individuele training als linietraining. Dat laatste houdt in dat de vier verdedigers samen trainen op bepaalde aspecten, nadien wordt 11 tegen 11 gespeeld zodat ze situaties leren herkennen. Voor elke positie wordt er van een specifiek profiel vertrokken, met oefenvormen aangepast aan die leeftijdsgroep."

Hoe komt het dat Anderlecht er meer in slaagt om jeugdspelers te laten doorbreken? "Talent wordt overal geboren, maar in West- en Oost-Vlaanderen zijn er meer taakgerichte spelers, in de grootsteden zie je meer creatieve spelers, ook door de instroom van allochtonen. Vaak bepalen ook kleine dingen of iemand kan doorbreken of niet. Jelle van Damme had het zelfs moeilijk bij de proviciale ploeg van Lokeren, terwijl er in de lichting van Moussa Dembele ook betere voetballers zaten. Soms stokt het talent, daarom moet er een zo breed mogelijke groep gevormd worden."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties