Interview Leko: "Hajduk Split, zoiets hebben jullie hier nog niet gezien"

Steurbaut Kersten
| 14 reacties
Leko: "Hajduk Split, zoiets hebben jullie hier nog niet gezien"
Foto: © SC

Wie van een echte voetbalsfeer wil proeven, en niet opschrikt van een vuurpijltje meer of minder, moet eens een ticketje voor Hajduk Split aanschaffen. “De fans ademen er voetbal”, verzekert Lokeren- middenvelder Ivan Leko. Du jamais vu in België!

Honderd jaar geleden werd Hajduk Split boven de doopvont gehouden. Negen Joegoeslavische en zes Kroatische landstitels later is de club een naam geworden in Europa. Meer om zijn fanatieke fans dan om zijn sportieve prestaties, maar wel een naam.

Iedere zondag naar het stadion
Ivan Leko
 doorliep er sinds zijn tiende levensjaar de jeugdreeksen en speelde er zich na een avontuur bij het Spaanse Malaga in de kijker bij Club Brugge. Wat daarna gebeurde, is ondertussen bekend. “Ik draag de club nog altijd in mijn hart”, benadrukt de Kroaat in een gesprek metVoetbalkrant.com. “Als ik terugkeer naar Kroatië ga ik iedere zondag naar het stadion.” Een comeback als voetballer aan de Dalmatische kust is niet aan de orde.

Veel herinnert hij er zich niet van, maar als tweejarige uk werd kleine Leko voor het eerst betoverd door Hajduk Split. “Mijn vader nam me mee naar het stadion”, lacht de vrije trapspecialist. “Maar de eerste levendige herinnering is van 1984 (Leko was zes jaar, nvdr.). Toen speelde Hajduk in de halve finale van de Uefa Cup tegen Tottenham. Een schitterende sfeer.”

Hajduk Split is een echte club ván de supporters. “Iedereen in Split houdt van de ploeg. Wat je daar ziet, maak je in België nooit mee. Vergelijk het een beetje met de voetbalbeleving in Argentinië. Temperamentvol, zoals de mensen.”

Op deze manier vierden de supporters van Hajduk Split hun 100ste verjaardag.

Feest op autostrade
Zaterdag staat de kwieke eeuweling voor een cruciale wedstrijd in de Kroatische titelstrijd: een verplaatsing naar Dinamo Zagreb. De club uit de Kroatische hoofdstad voert de ranglijst aan met vijf eenheden voorgift op aartsrivaal Hajduk Split. Zagreb mag zich verwachten aan een Dalmatische tsunami.

“Ooit werden we er gesteund door 5.000 fans”, weet Leko nog. Detail: Zagreb en Split liggen 500 kilometer van elkaar verwijderd. “En ik maakte er mijn eerste doelpunt voor de ploeg, een vrije trap. We verloren er toen wel met 2-1, maar het was voor mij toch een fantastische belevenis.”

De ogen van onze Kroatische gesprekspartner glunderen. “Het mooiste moment maakte ik mee in 2001. We werden kampioen op 500 kilometer van Split. Maar liefst tienduizend fans waren mee afgereisd. We hebben samen op de autostrade een feestje gebouwd. Bij het titelfeest in Split stond de Grote Markt afgeladen vol: meer dan 100.000 supporters vierden feest.”

En ook de Europese wedstrijden met Split staan in Leko’s geheugen gegrift. “Fiorentina, Schalke, … We speelden tegen grote ploegen. Anderhalf uur voor de wedstrijd was er geen leeg plaatsje meer te bespeuren. De adrenaline spoot door je lichaam. Het was niet makkelijk om in die omstandigheden kalm te blijven.”

Vuurpijlen naar de maan
Op 13 februari hield Hajduk Split zijn verjaardagsfeest. Zonder Ivan Leko, die een dag eerder met Lokeren Sporting Charleroi partij gaf. De 33-jarige Leko volgde de festiviteiten dan maar uit zijn luie zetel. “Een schitterend schouwspel”, klinkt het. “’s Avonds werden er duizenden vuurpijlen afgeschoten. Als je de fans mag geloven, was het zelfs zichtbaar op de maan.”

Bekijk hier enkele beelden van de festiviteiten van de 100ste verjaardag van Hajduk Split:

Enkele foto's:

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties