Wat zijn de kansen van onze nummer 2 in de CL?

Anthony Van der Planken
| 42 reacties
Wat zijn de kansen van onze nummer 2 in de CL?
Foto: © SC

Nu Anderlecht zo goed als zeker is van de titel, vechten Club Brugge, Gent en Genk een pittige strijd uit om de 2e plaats en het bijhorende Champions League-ticket. De vice-kampioen moet straks echter aan de bak in twee zware voorrondes. Wij zochten uit wat de kansen van de 3 teams zijn.

De eerste voorronde

Hoe dan ook lijkt Club Brugge de meeste kans op overleving te hebben in de voorrondes van het kampioenenbal. Blauw-zwart heeft immers een betere coëfficiënt dan AA Gent en Racing Genk. Toch is een plaats als reekshoofd in de eerste van de twee voorrondes allesbehalve een zekerheid. Club moet vooral hopen dat Feyenoord en Dinamo Moskou in hun competities het Champions League – ticket vasthouden, aangezien zij een lagere coëfficient hebben. Lukt dat, dan is blauw-zwart wellicht reekshoofd in de eerste voorronde. De lotingspotten zouden er dan (met de huidige stand van zaken in de verschillende nationale competities) als volgt uitzien:

REEKSHOOFDEN

- Sporting Braga (Portugal)
- Dinamo Kiev (Oekraïne)
- Panathinaikos (Griekenland)

- Fenerbahçe (Turkije)
- CLUB BRUGGE (BELGIË)

NIET-REEKSHOOFDEN

- Feyenoord (Nederland)

- Dinamo Moskou (Rusland)
- Rapid Boekarest (Roemenië)
- FC Nordsjaeland (Denemarken)
- Motherwell (Schotland)

Club zou dus als reekshoofd Braga, Kiev, Panathinaikos en Fenerbahçe kunnen ontwijken. Niet onbelangrijk, want winst in deze voorronde levert kwalificatie voor op zijn minst de Europa League – groepsfase op.

AA Gent en Racing Genk hebben minder geluk. Zij zijn in de eerste voorronde hoe dan ook geen reekshoofd en ontmoeten dus een topper.

 

De tweede voorronde

De tweede voorronde oogt nog zwaarder dan de eerste. Als een Belgisch team er in slaagt om de eerste fase te overleven, is het in de beslissende tweede ronde sowieso geen reekshoofd. Het verschil tussen reekshoofden en niet-reekshoofden lijkt in deze fase echter bijzonder klein. Meer zelfs, terwijl teams als Dinamo Kiev en Panathinaikos wél bescherming genieten, krijgen clubs als Napoli, Lille en Borussia Mönchengladbach die niet.

De lotingspotten zien er in de beslissende voorronde als volgt uit, opnieuw onder voorbehoud van het eindklassement in de respectievelijke nationale competities en de uitslagen in de eerdere voorrondes.

REEKSHOOFDEN

- Tottenham Hotspur (Engeland)
- Sporting Braga (Portugal)

- Dinamo Kiev (Oekraïne)
- Panathinaikos (Griekenland)
- Fenerbahçe (Turkije)

NIET-REEKSHOOFDEN

- Napoli (Italië)
- Lille OSC (Frankrijk)
- CLUB BRUGGE (BELGIË) (of AA Gent of Racing Genk)
- Málaga (Spanje)
- Borussia Mönchengladbach (Duitsland)

 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties