Buffalo's na heenwedstrijd klaar met Cercle

Tomas Taecke
| 78 reacties
Buffalo's na heenwedstrijd klaar met Cercle
Foto: © SC

AA Gent heeft zich in een eerste van twee barrageduels tegen Cercle Brugge quasi verzekerd van Europees voetbal. De ruime zege van de Buffalo's zorgt ervoor dat de terugwedstrijd niet meer dan een formaliteit is (1-5).

Tomas Taecke in Brugge

Na een geslaagde invalbeurt tegen Bergen op maandag mocht Honour Gombami ten koste van Janssens in de basis postvatten. Aan de overzijde kwam El Ghanassy in de ploeg, N'Diaye verdween naar de bank. Tim Smolders, volgend seizoen in dienst van groen-zwart, keek geblesseerd toe vanop de tribune. Smolders zag vooral zijn huidige ploeg scherp aan de wedstrijd beginnen. El Ghanassy stuurde in de eerste minuut Coulibaly in het straatje, maar de bonkige spits verslikte zich in het leer. Na slecht positiespel van de achterhoede ontsnapte Cercle meteen aan een vroege tegengoal.

De Buffalo's waren baas, terwijl Cercle op de tegenaanval mikte. Carvalho kon één keer schieten vanop afstand maar Padt kon makkelijk klemmen. Vooral op het middenveld dicteerden de Gentenaars de wet. De bezoekende voorsprong liet niet lang op zich wachten. Na enkele waarschuwingen krulde Maréval een vrijschop op fantastische wijze in de bovenhoek (0-1). Een bittere pil voor Cercle, dat na een kwartier spelen een pijnlijk tegendoelpunt moest incasseerde. Het werd nog erger voor de thuisploeg. Coulibaly profiteerde optimaal van een fout van Portier, Gent stond meteen 0-2 voor.

Buffalo's nemen prima start

Doordat Padt zich even later op een voorzet van Evens verkeek, was Cercle heel dicht bij een snelle aansluitingstreffer. De Nederlandse doelman liet de bal tegen de paal stuiteren, Van Eenoo kwam een voetje te kort om het leer binnen te tikken. Even later legde de jonge middenvelder goed terug op Vetokele, maar de spits kopte van dichtbij naast. En toch kon groen-zwart nog voor de rust milderen. Het leer bleef hangen in de Gentse zestien meter, Gombami trapte de bal via Padt tegen de touwen (1-2). Cercle tankte net voor de pauze wat vertrouwen maar ging toch met een achterstand en twee tegendoelpunten rusten. Mede doordat Iachtchouk op slag van rust bij de tweede paal een niet te missen kans toch naast mikte.

Ook na de pauze greep Cercle de bezoekers meteen bij de keel. Iachtchouk gaf goed mee in de loop van Evens, maar de linksachter knalde van dichtbij hard voorbij de tweede paal. De Brugse hoop werd even snel de kop ingedrukt. El Ghanassy mocht ver komen en knalde vervolgens hard in de bovenhoek (1-3). Meteen na de pauze incasseerde Cercle en derde en misschien wel fataal tegendoelpunt. Peeters bracht Rudy voor Gombami in de hoop de thuisnederlaag alsnog te kunnen afwenden. Op het uur was Iachtchouk dicht bij de 2-3, maar de bal werd gekeerd door de dwarsligger. Aan de overzijde probeerde Bruls een verre lob, die net naast het doel van Coppens belandde.

Gent is klaar na heenwedstrijd

Halverwege de tweede helft nam Jorgensen vrijwel alle twijfels weg. Baric trok voor vanop rechts, Coppens duwde de bal onhandig voor de voeten van Jorgensen. De Deense middenvelder legde eenvoudig binnen (1-4). De hoofden bij Cercle gingen naar beneden, de barrageduels leken vroeg beslist. De wedstrijd bloedde een beetje dood, geen van beide ploegen kwam nog snel in de buurt van de vijandige doelman. Kort voor affluiten kwam er nog een Gentse tegenprik. Via invallers Van der Bruggen en Ljubijankic kwam het leer bij Jorgensen, die zijn tweede van de avond liet optekenen (1-5). De Buffalo's mogen zich opmaken voor Europees voetbal na een onverwacht ruime zege op het veld van Cercle. Zondagmiddag volgt er nog een eindeseizoenswedstrijd in het Ottenstadion, waarin zowel Gent als Cercle een geslaagd seizoen kunnen afronden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties