Garrido: "Spelers belangrijker dan spelsysteem"

Garrido: "Spelers belangrijker dan spelsysteem"
Foto: © SC

Club Brugge startte 2013 met een zwakke reeks. Nadat de stadsderby tegen Cercle uitgesteld werd, raakte blauw-zwart niet verder dan een 1 op 6 tegen AA Gent en Racing Genk, waardoor de kritiek op de Spaanse trainer vergroot.

De tactische en positionele keuzes van Garrido worden de laatste weken in twijfel getrokken. Zo wordt onder andere zijn spelsysteem onder de loep genomen. "Ik hou van de 4-4-2, waarmee ik met Villarreal de halve finales van de Europa League haalde", zegt de Spaanse trainer van Club. "Toen ik hier aankwam was de ploeg echter gewend aan een 4-3-3, het spelsysteem dat de club wil spelen."

Garrido is van mening dat de spelers belangrijker zijn dan het gehanteerde spelsysteem. "Spelers zijn belangrijker dan het systeem", zegt hij. "Kijk maar naar de tweede helft van de met 1-3 gewonnen wedstrijd tegen standard, daar werd gezegd dat we in een 4-4-2 speelden, terwijl ik het net een perfecte 4-3-3 vond. Het is gewoon belangrijk dat we blijven vasthouden aan onze filosofie. Die moeten we niet omgooien omdat we een wedstrijd verliezen."

Odjidja, Vazquez en Donk

Ook de keuze om Vadis Odjidja op rechts te zetten in plaats van centraal doet menig wenkbrauw fronsen. "Ik vind Vadis een fantastische offensieve middenvelder, of hij nu op rechts, links of centraal staat", zegt Garrido. "We hebben hem momenteel nodig op rechts, waar hij op de oefenstage schitterend speelde. Tegen Gent en Genk liep dat minder, maar je kan je afvragen wie toen wel goed speelde."

Ook Donk is voor Garrido een middenvelder. "Donk heeft kracht en dat hebben we nodig op het middenveld", aldus Garrido. "Ik hoor ook dat Vazquez te laag staat op het middenveld. Hij moet gewoon veel aan de bal zijn om de opbouw te verzorgen en de beslissende pass te geven."

Knokken op slechte dag

Doelman Kujovic is van mening dat de nieuwkomers er meteen moeten staan bij een topclub. Dat vindt de Brugse trainer niet kloppen. "Je moet de nieuwkomers tijd geven om te wennen. Kijk naar De Bock die bij Lokeren een schitterende linksback was", legt Garrido uit. "Wij hebben hem centraal nodig, het kost tijd om daaraan te wennen." Toch gaf Garrido zijn doelman wel gelijk als het op inzet aankomt. "Iedereen moet meer knokken en vechten. Zeker op een slechte dag"  

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties