Reportage Talent Days Anderlecht: "Op zoek naar techniek en intelligentie"

Talent Days Anderlecht: "Op zoek naar techniek en intelligentie"
Foto: © SC

Maandag en dinsdag mochten 650 jonge voetballertjes in de categorieën van -8 tot -11 zich proberen te bewijzen onder het waakzame oog van de Anderlechtse scouts. Slechts weinigen zullen het halen, maar de inzet was er bij iedereen. Zo zag ook kenner en hoofd jeugdopleiding Urbain Haeasaert.

We herinneren ons nog vorig jaar toen we de Talent Days van Anderlecht bezochten: onder een stralend lentezonnetje werkten honderden jeugdige spelers zich in het zweet om in de gratie van de Brusselse scouts te komen. Zelfde concept in 2013, maar van zonneschijn deze keer geen sprake. "Vorige keer hadden we geen rekening gehouden met het feit dat we 13 serieuze talenten gingen vinden en hadden we wat moeilijkheden om die in te passen in onze jeugdteams omdat die al zo goed als vast lagen voor het volgende seizoen. Daardoor hebben we het nu in februari gedaan in plaats van rond Pasen, want dat geeft ons iets meer tijd", klonk het bij de organisatie.

"Vier hele goeie"

Urbain Haesaert, 72 ondertussen, liep her en der rond om met zijn kennersoog het paars-witte talent van morgen te onderscheppen. "Op die kleine ruimtes met matchen van vier tegen vier zie je gewoon alles", aldus de directeur jeugdopleiding van Anderlecht. "Individuele techniek, aanspeelbaarheid, individuele acties, passing, infiltraties, positiespel bij balverlies,... alles wordt duidelijk. We zijn vooral op zoek naar techniek en intelligentie en zo lopen er toch een paar rond."

Van heinde en ver komen ze om hun kans te wagen om bij Anderlecht te mogen spelen. Sommigen hebben duidelijk talent, voor anderen zal de droom nooit uitkomen. Vorig jaar werden van de om en bij 700 deelnemers dertien jongens opgenomen in de jeugdteams. Deze keer waren er 650 kinderen jonger dan twaalf die hun succes kwamen beproeven. "En tot nu toe heb ik toch al vier hele goeie gezien en acht die we nog eens terug gaan laten komen", liet Haesaert weten. "Die jongens die mogen terugkomen moeten nog een test doen voor ze bij de nationale reeksen mogen meetrainen. Zo hou je echt de besten over."

Vertonghen en Dembélé als voorbeeld

En Haesaert weet waar hij over spreekt. Toen hij net begon als directeur opleidingen bij Beerschot heeft hij onder meer Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Tom De Mul en Moussa Dembélé ontdekt. Drie van hen had hij bij Ajax nog eens onder zijn hoede en zag hen daar doorgroeien naar de top. "Ik heb ook nog Radja Nainggolan bij mij gehad. Dat zijn jongens die het wel gemaakt hebben. Ik gebruik hen soms ook als voorbeeld. Vertonghen, Dembélé, Alderweireld,... allemaal jongens die geduldig hun carrière hebben opgebouwd en nu de stap zetten naar iets hoger. Tom De Mul was nog maar net titularis bij Ajax of hij vertrok al naar Sevilla. Ik beschouwde hem als één van de beste aanstormende rechtsbuitens van Europa, maar hij maakte de verkeerde keuzes."

"Bij Anderlecht hou ik dat de jongens ook voor. Zo had ik liever gehad dat Jordan Lukaku zich had laten uitlenen. Bij Anderlecht komt hij weinig aan spelen toe, maar ik geloof nog altijd in hem. Soms moet je ook investeren in jezelf om daarna sterker terug te komen."

De jeugdopleiding van Anderlecht staat in Europa dan ook hoog aangeschreven. Een verdienste waar Haesaert best trots op is. "Verleden week ging ik naar de jeugdwedstrijd Ajax-PSV kijken. Daar was iedereen bezig tegen me dat onze jeugdploegen zo sterk zijn. In elk toernooi zijn ze wel finalist. PSV beroemt er zich op elk jaar dertig Belgische talenten aan te trekken, maar noem mij de laatste tien jaar is één daarvan die is doorgebroken?"

"Voor die jonge gasten is het dan ook belangrijk dat Bruno en Praet tegenwoordig basisspelers zijn. Dat toont dat er toch mogelijkheden zijn voor die jongens en dat motiveert. In de Brusselse regio willen we niemand door de mazen van het net laten slippen. Dat betekent dat alle grote talenten van Brussel en de 19 randgemeenten bij Anderlecht moeten terechtkomen en daar zijn deze Talent Days een enorm goede manier voor."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties