Interview Deschacht: "Tegen KV niet winnen, zou toch een minicrisis geven"

Deschacht: "Tegen KV niet winnen, zou toch een minicrisis geven"
Foto: © SC

Anderlecht heeft de woeligste week van het seizoen achter de rug. Twee verlieswedstrijden, uitschakeling in de Beker, schorsingen, kritiek binnen de eigen rangen,... Ouderdomsdeken Olivier Deschacht relativeert en sust de gemoederen: "Tegen Mechelen kunnen we alles rechtzetten."

Anderlecht maakte van de week die het had tussen twee matchen gebruik om de gemoederen wat te laten bedaren en zelf intern te discussiëren over wat er allemaal fout liep in de laatste wedstrijden. Routinier Olivier Deschacht graaft alvast de strijdbijl op: "Men zal ons geen cadeau's geven, we zullen er voor moeten vechten."

Olivier, is de bekeruitschakeling al verteerd?

"Nee, we hebben ook nog geen wedstrijd gehad. Het was wel een serieuze ontgoocheling. Het bewees nog maar eens dat we enkel van onszelf kunnen verliezen."

Hoe bedoel je?

"Door zelf domme dingen te doen. Ik ga geen namen noemen."

Wat is er gebeurd, want op één week is al het goede omgeslagen in een halve crisis?

"Dat vind ik niet. Enkel tegen Zulte Waregem vond ik dat we echt slecht waren. Iedereen deed hij wou. Maar tegen Club Brugge en Genk heeft iedereen hard gevochten. Tegen Zulte Waregem liep er wel veel mis. Dan was er inderdaad sprake van arrogantie, nonchalantie en gemakzucht."

Waar ligt het dan aan in die andere matchen?

"Iedereen weet hoe we spelen. Dat is ook de verdienste van de andere ploegen. Maar goed, tegen Mechelen kunnen we alles rechtzetten."

En als jullie niet winnen?

"Er is heel veel druk nu. Anderlecht is nog steeds de grootste ploeg waar er weinig mag foutlopen. We hebben ook geen excuses meer. Als we zaterdag niet winnen, kan je wel van een minicrisis spreken."

Het regent hier ook schorsingen. Na Mbokani wordt ook Gillet op het matje geroepen.

"Het houdt niet op. Jovanovic, Biglia, Mbokani, Gillet, Kljestan, allemaal op vrij korte tijd. Men zoekt ons ook. Niet dat het geen terechte schorsingen zijn, maar als je bij Anderlecht speelt, word je meer in de gaten gehouden dan elders. We weten dat we niks mogen fout doen. Gillet komt gewoon te laat en glijdt door, maar hij had nooit de intentie om Monrose te raken."

En Mbokani? Ben je daar nog boos op?

"Ik ben niet boos. Hij had dat niet mogen doen, maar het is ook geen doodschop hé. Hij trapt na, maar niemand zou door die trap ooit geblesseerd kunnen raken. Zijn schorsing is terecht. Ik hoor dat hij ook nog een dag gekregen heeft voor iets wat hij zei en dan komt er ook nog die voorwaardelijke bij. Maar dat bedoel ik met: we verliezen door onszelf. Er ontbreken de laatste tijd wekelijks sterkhouders. We mogen geen domme dingen doen. Zo voetballen we tegen onszelf."

Maar hoe komt het dat er zoveel schorsingen zijn?

"We zijn allemaal vechters, soms iets te veel. (lacht) Daarom zijn we geen slechte jongens."

Maar het was opmerkelijk hoeveel kritiek de spelers zaterdag uitten op Mbokani.

"Iedereen moet naar zichzelf kijken. Ik heb geen kritiek gegeven. Iedereen was wel wat ontgoocheld omdat we weten dat Dieu een belangrijke speler is voor ons. Maar na zijn uitsluiting hebben we nog drie open kansen gehad. En dat we die strafschoppen misten, was ook zijn schuld niet. We hebben allemaal onze persoonlijkheid, maar dat iedereen eerst met zijn eigen fouten bezig zou zijn... We waren gewoon superontgoocheld. En er waren een paar dingen die echt niet kunnen."

Is Mbokani nog wel met zijn hoofd bij Anderlecht?

"Dat hoop ik toch wel. Hij heeft alles aan Anderlecht te danken: dat hij weer op niveau voetbalt. Anderlecht gaf hem de kans."

Hoe gaan jullie zijn schorsing opvangen?

"De Sutter staat klaar en Suarez is er ook weer bijna helemaal. Van hem verwacht ik veel. En als hij weer op niveau is, zal hij een ongelooflijke troef zijn in de play-offs."

Je zei dat iedereen weet hoe jullie spelen. Wat kan je daar aan doen?

"Tegen Genk hadden we al een paar zaken aangepast. We werden ook niet meer in de rug gepakt. Het komt allemaal wel weer terug. We moeten enkel de klik maken, hopelijk dit weekend tegen Mechelen."

Het gevoel van één tegen allen leeft enorm bij jullie, niet?

"Het is ook zo. Iedereen steekt een tandje bij tegen ons. Tegen ons wil niemand fouten maken. We krijgen ook niets meer cadeau. We moeten vechten voor ieder punt."

Is er al sprake van paniek?

"Nee, zeker niet. We hebben nog twee wedstrijden voor de play-offs en die willen we winnen. Dan pakken we zeker nog afstand op de concurrentie, want er staat ook nog Zulte Waregem-Club op het programma. Hopelijk hebben we veel geleerd uit de voorbije week."
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties