Interview Poppe: "Zou niet weten hoe het anders had gemoeten"

Poppe: "Zou niet weten hoe het anders had gemoeten"
Foto: © SC

Volg SK Beveren nu via WhatsApp!

'Degradatiekandidaat, vogel voor de kat, een verloren zaak'. Allemaal benamingen waar Waasland-Beveren in de eerste maanden van het kampioenschap mee moest leven. In het kamp van de promovendus halen ze de grote woorden niet boven, maar je merkt dat de zege net iets zoeter smaakt.

Manager Dirk Poppe had het in oktober reeds gezegd: 'De criticasters zullen niet meer lachen in maart.' Een trainerswissel later kreeg de man, die dit seizoen veelbesproken beslissingen moest nemen, gelijk. Maar persoonlijke voldoening haalt hij daar niet uit. "Mensen die me kennen, verwijten me twee dingen. Eén: dat ik alle fouten die er gebeuren op mezelf neem. En twee: dat ik geen pluimen op mijn eigen hoed steek. Het team heeft dit neergezet. De mensen links en rechts van mij hebben daar ook aandeel in", aldus Poppe.

"Tien rechtsbacks op ons lijstje en geen enkele wou komen"

"We hebben de structuur waar we nu in werken neergezet toen we nog in eerste provinciale speelden en daar zijn we aan blijven vasthouden. Toen ik in augustus de 19-koppige selectie bekendmaakte aan sponsors en bestuursleden heb ik gezegd dat iedereen ons als degradatiekandidaat nummer 1 zag, maar ik daar absoluut niet in geloofde. Ik mikte op plaats 11, 12  of 13. Ik heb dat theatraal een paar keer herhaald, maar ik meende dat", vervolgde Poppe.

Poppe kreeg veel tegenwind toen hij in augustus reeds een paar van de nieuw aangekomen spelers weer aan de kant zette. "Ik zat met problemen om de kern volledig te krijgen. Ik had een lijstje met tien rechtsbacks. Geen enkele wou komen! Dan moet je al doorschuiven naar nummer elf om de trainer toch iets te geven. In augustus heb ik een paar van die spelers dan gezegd dat ze mochten vertrekken. In hun eigen voordeel, want voor mij bleef het gelijk of ik hen toen of nu hun ontslagpremie moest betalen. Ik zou, zelfs met wat ik nu weet, niet weten hoe ik het anders had moeten doen. Je mag er eens aan beginnen: ik had geen contacten met al die gevestigde managers van de andere eersteklassers. Niemand kent je ook."

"Michel Louwagie heeft waarschijnlijk gevloekt:
iedereen die van Gent komt, scoort bij ons aan de lopende band"

Waasland-Beveren redde zich nog vrij makkelijk. En dit seizoen was er ook amper een valse noot te horen op de Freethiel. "Ik ben fier dat we er in blijven. Misschien zijn we wel een grijze muis, maar hier is ook nooit ruzie in het bestuur. En we zijn schuldenvrij. Als ik de nieuwskolommen in de kranten er op nasla, staan wij daar bijna nooit in. Dat is misschien wel een goed teken", lacht de man die al 20 jaar het sportieve beleid van de club uitstippelt.

Eén keer was er commotie: toen Christoph Lepoint met Nieuwjaar weer naar AA Gent wou verhuizen. "Toen ik met Michel Louwagie ging onderhandelen over Lepoint wou hij eerst al dat hij terugkeerde in december. Maar dat kon ik de supporters, die sowieso al wantrouwig waren, nooit verkopen. 'Maar dan moet je meer betalen', zei Michel. Dat deden we dan ook. In december heeft Gent, dat in de problemen zat, Lepoint dan zelf aangesproken om wat druk te zetten. Toen hij bij mij in kantoor stond, begreep ik hem ook. Hij kreeg bij Gent een contractaanpassing en dan kun je toch geen speler tegen zijn zin houden. Ik ben toen naar de trainer gestapt, heb het hem uitgelegd, maar ook gezegd dat hij niet ontevreden ging zijn. Ik belde Louwagie en zei: 'Goed, Lepoint keert terug, maar dan wil ik Remacle en De Smet.' Later heeft hij waarschijnlijk gevloekt, want iedereen die van Gent komt, scoort aan de lopende band bij ons (lacht)."

"Deze club wordt geleid naar aloude Vlaamse boerenmanier:
er wordt op tafel geklopt, maar daarna een stevige pint gedronken"

Poppe heeft een lange weg afgelegd in de twintig jaar die hij nu al doorbracht bij KFC Red Star Haasdonk, later bekend als Red Star Waasland en na de fusie met SK Beveren als Waasland-Beveren. "In 2009 trok ik naar de burgemeester van Sint-Niklaas, Freddy Willockx, en zei hem dat er drie opties waren: failliet gaan, expres degraderen naar derde of steun van de gemeente voor de accomodatie. Dat laatste kon niet. We gingen het jaar dan maar aanvatten met onze jeugd, maar toen kreeg ik telefoon van de burgemeester van Beveren. Die stelde een samenwerking voor met ons bestuur en organisatie en hun accomodatie. En dat is goed uitgepakt."

Na twee jaar werd de promotie gevierd en nu kijkt Poppe naar de toekomst. "Deze club heeft alles om een stabiele eersteklasser te worden: infrastructuur, de bedrijfswereld aan de linkeroever van de Schelde en een goed bestuur. Zelfs tijdens een moeilijk eerste seizoen bij de elite hebben we de supportersaantallen kunnen opdrijven naar 7000. Binnenkort maken we ook de overstap naar een BVBA. En het is kenmerkend daarbij dat alle zestien bestuursleden daarmee direct akkoord waren en ook aandeelhouder wilden worden. We werken nog steeds op de aloude Vlaamse boerenmanier waarbij er wel eens op tafel geklopt wordt, maar daarna een stevige pint gedronken wordt."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties